De Amerikaanse verkiezingen voor het Congres, aanstaande dinsdag, worden allesbepalend voor de slagkracht van president Trump. Naar verwachting gaan daarom dubbel zo veel Amerikanen naar de stembus dan bij de vorige midterm elections.

Donald Trump staat dan officieel niet op het stembiljet, het gaat op 6 november wel degelijk over hem. De verkiezingen voor het Congres gelden altijd al als een tussentijds oordeel over de zittende president, maar dit jaar meer dan ooit tevoren. De uitkomst zal allesbepalend zijn voor de politieke verhoudingen in Washington D.C.

Verliest Trump zijn slagkracht?

Als de Republikeinen verliezen en dan dus geen meerderheid meer hebben in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, verliest Trump zwaar aan slagkracht. Tot nu toe kon hij relatief ongehinderd zijn agenda doorvoeren, omdat de Democraten geen vuist tegen hem konden maken. Heroveren de Democraten de meerderheid, dan kunnen ze Trump in de komende twee jaar van zijn termijn stevig dwarsbomen.

Als hij die twee jaar al haalt, hinten de Democraten. Want mogelijk kan er zelfs een afzettingsprocedure tegen hem worden ingezet. In het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen en de bedenkelijke rol van een aantal van zijn directe adviseurs, lijkt het net zich steeds strakker rond hem te sluiten. Ook hebben incidenten van seksueel wangedrag in het verleden de president in verlegenheid gebracht.

'Belangrijkste verkiezingen van ons leven'

De conservatieve achterban van Trump is tot nu toe echter vergevingsgezind gebleken. De economie trekt aan, er worden handelsbarrières opgeworpen tegen buitenlandse concurrentie en de benoeming van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof en het anti-migrantenbeleid smaken naar meer. Tegenover de felle anti-Trumpbeweging staat een flinke groep mensen die Trump door dik en dun steunen.

Vele Amerikanen realiseren zich dus hoe belangrijk deze verkiezingen zijn. In 2014 bracht slechts 36 procent van de kiezers een stem uit voor de midterms. Dit jaar zegt bijna 60 procent van de stemgerechtigden te gaan stemmen. Al wekenlang komt er op radio en televisie een onophoudelijke stroom campagnespotjes langs. Het progressieve nieuws- en opinietijdschrift Mother Jones doopt de congresverkiezingen op de cover zelfs om tot ‘The Most Important Election of our Lives’.

info

Waar wordt er precies over gestemd?

Het Congres is de plek waar de wetten van het land worden gemaakt en uitgevoerd en waar de macht van de president wordt gecontroleerd. Je kunt het vergelijken met onze Eerste Kamer (de Senaat) en Tweede Kamer (het Huis van Afgevaardigden). 

De Senaat telt honderd senatoren, twee per staat. Senatoren dienen een termijn van zes jaar. Om de twee jaar moet een derde van de senatoren zijn of haar zetel verdedigen. Nu hebben de Republikeinen een meerderheid van slechts één zetel in de Senaat. Steun van de Senaat is van groot belang voor de president, omdat senatoren een stem hebben over bijvoorbeeld belangrijke benoemingen van de president, zoals de leden van het Hooggerechtshof, en het uitvoeren van wetgeving.

Huis

Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 435 volksvertegenwoordigers. Amerikanen kiezen om de twee jaar een vertegenwoordiger voor hun eigen district. Op dit moment hebben de Republikeinen met 238 zetels in het Huis nog een stevige meerderheid ten opzichte van de Democraten. In 36 staten wordt op 6 november overigens ook gestemd voor een nieuwe gouverneur. 

Benieuwd naar de laatste peilingen? Die vind je hier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.