De Amerikaanse president Donald Trump ontkent klimaatverandering niet langer. Waar hij het eerder wegzette als een hoax, een verzinsel, is hij daar nu op teruggekomen. Wel weigert Trump zich vast te leggen op maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Over een paar miljoen jaar is alles weer teruggedraaid, is zijn redenatie.

Trump deed zijn uitspraken in een interview met CBS News, naar aanleiding van de verwoesting die orkaan Michael heeft aangericht in de staat Florida. "Ik denk wel degelijk dat er iets aan het gebeuren is. Er is iets is aan het veranderen", zo zei de Amerikaanse president over het klimaat. "Ik ontken klimaatverandering niet, maar het kan net zo goed weer omkeren." Trump zei ook dat hij denkt dat wetenschappers die over klimaatverandering publiceren een politieke agenda hebben.

'Last in debat klimaatverandering'

"Ik weet niet of ik er heel blij mee moet zijn", zegt Marjan Minnesma van Urgenda, de Nederlandse organisatie voor innovatie en duurzaamheid. "Trump is een last in het debat over klimaatverandering. Amerika kan beter niet in het klimaatakkoord van Parijs blijven zitten, want Trump is daarin een remmer in vaste dienst."

Ook Amerika-correspondent Michiel Vos plaatst zijn kanttekeningen bij het interview. "Trump weet precies waaer hij dit zegt. Zijn achterban kijkt niet naar CBS. Dus hij kan dit interview, waar dan keurige mensen naar kijken, prima geven."

Aanloop naar verkiezingen

Amerika-correspondent Michiel Vos wijst erop dat Trump dit nieuwe interview gaf in aanloop naar de verkiezingen. "Trump kijkt absoluut naar die verkiezingen. Hij is niet helemaal doof voor de rest van de wereld, maar kan vanwege zijn achterban niet te hard gaan." 

Marjan Minnesma wijst erop dat Trump in elk geval nog eerlijk is. In tegenstelling tot ons eigen kabinet, zo zegt ze. "Als je kijkt naar de praktijk is de CO2-uitstoot niet gedaald. Ik had verwacht dat na Parijs 2015 er een soort driedubbele turbo op zou komen, maar ik zie dat niet terug in de uitstootcijfers."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.