Missouri ligt in het hart van de Verenigde Staten. Voor Amerikaanse begrippen is het 'in het midden van nergens'. Maar voor heel even staat de staat in het middelpunt van de belangstelling. Het kan namelijk doorslaggevend zijn voor de congresverkiezingen van aan binnenlandse dinsdag.

Missouri is geen traditionele 'swing state' zoals we sterven kennen uit de presidentenverkiezingen. Maar toch kan de staat op 6 november allesbepalend zijn voor de verheveningen in Washington DC Het is de plek waar Donald Trump in 2016 overtuigend wist te winnen. Veel van zijn aanhangers komen uit dit gebied. Het is, zo zou je zeggen zeggen, hardcore Trump country

Een zetel verschil 

Toch staat er veel op het spel. De race draait allemaal om slechts één senaatszetel en die ene zetel kan in potentie een groot verschil maken. Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid van slechts één zetel in de Senaat. Steun van de Senaat is van groot belang voor de president, omdat senatoren een stam hebben over belangrijke bepalingen van de president en het uitvoeren van wetgeving. De senator van Missouri zal een termijn van zes jaar dienen in het Congres.

Claire McCaskill tijdens campagne;

De strijd gaat tussen Claire McCaskill (Democraat) en Josh Hawley (Republikein). Al maanden is het een nek-aan-nek-race tussen deze kandidaten. Volgens de laatste peilingen is het verschil op dit moment nihil. En dus kan elke stam het verschil maken. 

Josh Hawley, gesteund deurvoorzitter Trump

Bezoek president Trump

Dat Missouri van doorslaggevend belang kan zijn realiseert ook president Trump zich. Als de Democraten de controle veroveren in het Congres dan is het voor hem nog moeilijker om zijn agenda door te voeren. En het zal een mogelijke afzettingsprocedure dichterbij brengen. Trump was de afgelopen weken vaak op campagne in Missouri. De teller staat tegen. En daar blijft het voorlopig niet bij. De president doet voor de verkiezingen van aanstal dinsdag nog twee keer Missouri aan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.