De groep diepgelovige en conservatieve christenen kunnen bij de Congresverkiezingen in Amerika vandaag weleens van doorslaggevend belang zijn. De evangelicals hebben een heilig vertrouwen in God én in president Trump. Kan Trump wederom rekenen op de stem van de evangelicals?

De uitkomst van de Congresverkiezingen vandaag kunnen de politieke verhoudingen in Washington DC flink opschudden. Een verlies voor de Republikeinen betekent automatisch dat het voor Trump een stuk lastiger zal worden om zijn agenda door te voeren. De verkiezingen zijn als het ware een referendum over de president. 

Trouwe kiezers

President Trump is inmiddels toe aan zijn derde huwelijk, heeft een schandaal met een pornoactrice aan zijn broek hangen en hij staat over het algemeen ook niet bekend als diepgelovig. Toch bestaat een groot deel van zijn achterban uit vrome kerkgangers. Sterker nog, deze groep zou je kunnen rekenen tot zijn meest trouwe supporters. 

Evangelicals
Evangelicals

De verklaring voor de onvoorwaardelijke steun van deze groep conservatieve christenen is vrij simpel. President Trump streeft een agenda na zoals ze die graag zien op de Biblebelt. Zo wist hij al twee conservatieve rechters te benoemen aan het Hooggerechtshof en is Trump tegen abortus. 

Als politicus in de Verenigde Staten is dit precies de groep kiezers die je achter wilt hebben staan. Evangelicals zijn namelijk niet alleen zeer trouw, ze zijn ook nog eens met héél veel. Naar schatting gaat het om zo'n 80 miljoen Amerikanen. Samen vormen ze in totaal ruim eenvijfde van het Amerikaanse electoraat. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 stemde ruim tachtig procent van de evangelicals op president Trump. 

LEES OOK:

'Trump is not Jesus'

President Trump is zich heel goed bewust van het belang van deze christelijke achterban. Zo nodigde hij onlangs nog tientallen christelijke leiders uit voor een diner in het Witte Huis. Een van hen was dominee Malachi O'Brien. Nog maar 36 jaar oud, maar door velen wordt hij al gezien als een van de belangrijkste toekomstige leiders van de christelijke gemeenschap. Ook hij staat nog altijd pal achter de president. 

"Natuurlijk hebben wij als christenen wel een paar keer op ons achterhoofd moeten krabben. Hoe steun je een president met al deze schandalen? We moesten echt op zoek naar onze ziel. Maar wij zagen zijn gevecht voor het Hooggerechtshof, zijn abortus standpunt. Dit weegt zwaarder dan al die andere dingen."

De keuze op verkiezingsdag is voor Malachi dan ook niet heel moeilijk. Hij zal op de Republikeinse kandidaat stemmen, die ook de goedkeuring van president Trump heeft. "Ik bid iedere dag voor de president. En dat zal ik blijven doen."

Sojaboeren over Donald Trump

De absolute verliezers in de handelsoorlog van Trump zijn voorlopig de sojaboeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.