Het was een van de belangrijkste speerpunten uit de verkiezingscampagne van Donald Trump: het keihard aanpakken van de oneerlijke handelsconcurrentie met China. Eenmaal president voegde Trump snel de daad bij het woord. En zo ontketende zich het afgelopen jaar een ware handelsoorlog met China en de EU. Met als belangrijkste wapen: sojabonen.

China en Amerika vallen elkaar over en weer aan met een reeks van heffingen, sancties en importtarieven. De effecten van de handelsoorlog zijn voelbaar door het hele land, ook onder fanatieke Trump aanhangers. Zo kunnen arbeiders in de staalindustrie en boeren hun producten niet meer kwijt kunnen op de Chinese markt. En dit zijn juist de mensen die zo belangrijk waren voor de overwinning van Trump in 2016. 

Congresverkiezingen zijn een belangrijk moment voor Trump

De uitkomst van de Congresverkiezingen op dinsdag 6 november kunnen de politieke verhoudingen in Washington D.C. flink opschudden. Een verlies voor de Republikeinen betekent automatisch dat het voor Trump een stuk lastiger zal worden om zijn agenda door te voeren. De verkiezingen zijn als het ware een referendum over de president. De grote vraag is of de Amerikaanse kiezers die persoonlijk getroffen worden door zijn handelsoorlog ook nu nog steeds achter Trump staan.

Kijk & lees meer:

Sojaboeren

De absolute verliezers in de handelsoorlog van Trump zijn voorlopig de sojaboeren. Eenderde van alle sojabonen die op Amerikaanse grond worden geteeld zijn bestemd voor de Chinese markt. De groene bonen zijn nu geraakt met een heffing van maar liefst 25 procent. De prijs die de boeren krijgen voor hun sojabonen is vervolgens keihard gekelderd. 

En dat er wat te verliezen valt voor deze boeren wordt goed duidelijk als je naar de cijfers kijkt. De export van Amerikaanse sojabonen naar China wordt geschat op ruim 14 miljard dollar per jaar. De staat Missouri wordt in het hart geraakt door de handelsoorlog van Trump. Sojabonen zijn hier het meest waardevolle landbouwproduct. Toch zijn de boeren verdeeld over het beleid van Trump. 

Sojabonen zijn het meest waardevolle landbouwproduct in Missouri.

Trent verloor bijna 30.000 dollar

Trent Drake is een van die sojaboeren. Hij stemde in 2016 voor president Trump. Door de heffingen op zijn product heeft hij inmiddels al bijna 30.000 dollar verloren. Drake had liever niet dat het tot deze handelsoorlog was gekomen maar had toch het gevoel dat er iets moest gebeuren. "Ik blijf optimistisch en geloof dat we deze oorlog gaan winnen."

Getroffen door de handelsoorlog of niet, Drake blijft vertrouwen houden in zijn president. "Donald Trump is echt een verademing voor ons land. Ik vind dat Trump het ontzettend goed doet", aldus Drake.

Compensatie

Toch zijn er ook boeren die niet dit rotsvaste vertrouwen hebben. James Tucker is een jonge boer uit Greene County. Vorig jaar heeft hij de boerderij -al meer dan 100 jaar in handen is van zijn familie- overgenomen van zijn vader. Maar door de handelsoorlog van Trump vreest hij voor de toekomst van zijn bedrijf. "De handelsoorlog begint zijn tol te eisen. Ik geef Trump hier absoluut de schuld van. Op dit moment is het einde nog niet in zicht en dat kan beteken dat er bedrijven gaan omvallen. Die komen niet meer terug, ook niet als de handelsoorlog uiteindelijk stopt. Dan is het te laat."

Trump heeft aangekondigd dat er een bedrag vrij zal worden gemaakt van twaalf miljard dollar om de getroffen boeren te compenseren. Maar of dat ook genoeg is om hun stem te winnen blijft de vraag. Op dinsdag 6 november weten we of Trump wint en de boeren de handelsoorlog overleven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.