De Amerikaanse president Donald Trump wil het INF-verdrag, een nucleair wapenverdrag, opzeggen. Hij stelt dat de Russen zich niet aan dat verdrag houden en wil er daarom zelf uitstappen.

Het verdrag werd aan het einde van de Koude Oorlog gesloten om juist de wapenwedloop tussen het Westen en de Sovjet-Unie tegen te gaan. "We laten hen geen wapens ontwikkelen, terwijl dat ons niet is toegestaan", zei Trump in een interview.  

Woensdrecht

Als de VS en Rusland zich allebei niet aan het verdrag houden, dreigt een nieuwe wapenwedloop. Zonder verdrag kan iedereen op nucleair gebied weer doen en laten wat hij wil. Daar is in de jaren '80, onder meer in ons land, juist hard tegen gestreden.

In 1983 wijst het kabinet de luchtmachtbasis Woensdrecht aan voor het plaatsen van 48 kruisraketten. Vredesactivist Niek van Essen kwam naar het West-Brabantse dorp en probeerde de raketten daar juist weg te houden. "Op een industrieterrein was een stuk grond voor ons gereserveerd. Daar begon het, met een aantal tenten voor een tiental mensen. Dat groeide uit tot een groot tentenkamp."

Per toeval

Van Essen kwam met toeval terecht in het West-Brabantse dorp, hij was aan het demonstreren bij Volkel en werd door een lift van bevriende activisten in Woensdrecht gedropt."Een meerderheid van de bevolking was tegen kernwapens. De mensen zeiden: wij gaan burgerlijk ongehoorzaam worden als de regering ze toch gaat plaatsen."

De activist zou een aantal dagen in Woensdrecht blijven, maar het werden weken en uiteindelijk zelfs maanden. Sterker nog: Van Essen woont er nu nog altijd en ontmoette er zijn vrouw.

'Verdrag was een overwinning'

Uiteindelijk kwam eind jaren '80 het INF-verdrag, waardoor de actie gestopt kon worden. Dat is exact het verdrag dat Trump nu wil opzeggen. "Dat verdrag was een overwinning voor alle demonstranten, ook aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Wereldleiders sluiten die verdragen onder druk van de mensen. Dat zouden ze niet uit zichzelf doen."

Van Essen hoopt dat het akkoord stand blijft houden. "Het is triest dat het nu op losse schroeven staat."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.