Wordt Brett Kavanaugh de nieuwe opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, of niet? Dat is de vraag die de Verenigde Staten al wekenlang bezighoudt.

De in totaal negen ‘opperrechters’ staan aan het hoofd van de Amerikaanse rechterlijke macht. Zo’n positie geeft dan ook grote politieke invloed op de agenda van de rechtbank. De baan is onder meer belangrijk omdat opperrechters de procedure tot afzetting van de Amerikaanse president leiden.

Twee politieke kampen

“De zaak Kavanaugh heeft Amerika gespleten in twee politiek-culturele stammen”, legt Amerikacorrespondent Michiel Vos uit. “Rechts zegt dat de linkse politiek Kavanaugh probeert te pakken omdat ze Trump niet kunnen pakken. Links zegt dat rechts een nieuwe feministische #MeToo-beweging negeert.”

Op dit moment zijn vier van de negen opperrechters politiek links, en vier politiek rechts. De opperrechter die nu vervangen wordt, Anthony Kennedy, staat erom bekend dat hij zowel linkse als rechtse besluiten neemt. Als hij vervangen wordt door iemand die meer tot de republikeinen of de democraten behoort dan dreigt een van de politieke kampen de overhand te krijgen.

Beschuldigingen van seksueel misbruik

Maar het kandidaatschap van Kavanaugh stuit op forse kritiek. De kandidaat wordt namelijk door drie vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Volgens een nieuw verschenen rapport van de FBI kunnen die beschuldigingen niet bewezen worden, maar ook dat rapport wordt fel bekritiseerd. Zo zouden belangrijke getuigen niet eens ondervraagd zijn.

Afgelopen nacht werd er daarom opnieuw geprotesteerd tegen de eventuele benoeming van Kavanaugh als nieuwe opperrechter. Driehonderd vrouwen werden gearresteerd bij die protestactie, waaronder de bekende actrice en comedian Amy Schumer.

President Trump vindt in ieder geval dat het eens afgelopen moet zijn met alle beschuldigingen en protestacties. De president twittert dat het nu al de zevende keer is dat er onderzoek is gedaan naar de beschuldigingen van seksueel misbruik, maar dat het zelfs na honderd keer onderzoek niet bewezen kan worden.

Nog even onduidelijkheid

Of Kavanaugh de nieuwe opperrechter wordt blijft nog even onduidelijk. Vanavond laat een van de twijfelende Senatoren weten wat ze gaat stemmen. De officiële stemming vindt morgen plaats.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.