Schandalen rondom de Amerikaanse president Donald Trump zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. De grond onder zijn voeten begint echter wel heel heet te worden nu een anonieme medewerker van het Witte Huis in The New York Times meent een 'stil verzet' te voeren tegen de president.

Washington Post-journalist Bob Woodward bracht een onthullend boek uit, waar onder meer in staat dat de adviseurs van Trump amper vertrouwen hebben in zijn capaciteiten. Als klap op de vuurpijl publiceerde The New York Times een anonieme brief van een naaste medewerker van de president - die vertelt over 'stil verzet' in het Witte huis.  

Verzet tegen Nixon

President Richard Nixon kreeg bij de nasleep en de 'cover up' van het Watergate-schandaal ook te maken met ondermijnend personeel. Vooral de cover-up van het Watergate-schandaal speelde zijn parten in de mentale gesteldheid van president Nixon. Hij ontkende stelselmatig betrokken te zijn geweest bij de incidenten rondom Watergate, waarvoor hij uiteindelijk in 1974 aftrad. Amerika-deskundige Willem Post: "Het kwam steeds dichterbij. Er werden audiotapes ontdekt in het Witte Huis door anderen die werden gelekt naar de pers. Zo ontstond een presidentschap dat helemaal uit de hand liep." Nixon voelde zich volgens Post woedend en verraden door iedereen. "Mensen die zogenaamd nog wel naar hem luisterden, zeiden wel ja, maar deden vervolgens iets heel anders. Dus daar ontstond ook een soort verzetsgroep."

Zo gaf de minister van Defensie van destijds, James Rodney Schlesinger, openlijk toe dat de president in labiele toestand verkeerde. Post: "Hij vertelde dat Nixon in staat was om wel hele gekke oproepen te gaan doen, misschien zelfs kon besluiten om een oorlog te beginnen om de publieke opinie op een ander spoor te zetten. Schlesinger zei tegen mensen op het Pentagon: 'Luister niet naar de president, de enige die bevelen geeft dat ben ik.'" President Trump zou dat hoogverraad noemen, denkt Post.

Crisissfeer in Washington

Ook nu wordt er, net als tijdens het Watergate-schandaal, volgens Post gesproken over een crisissfeer in Washington. "Wat je nu ziet, en vooral na zo'n coole kikker als Obama, is dat emoties wél heel erg de overhand nemen. We hebben te maken met een president die op dit moment een heksenjacht is begonnen naar diegene die gesproken heeft met Woodward en The New York Times. Een president die schreeuwt: 'Het is verraad: pak die schrijver op!' Men heeft het in Washington over een politieke, constitutionele crisis."

Toch zal het met de populariteit van Trump niet zoveel doen, meent Post. "Vanavond 'treedt' de president op in een van zijn stadions, in Montana. Daar ontmoet hij zijn fans en dat zullen er weer tienduizenden zijn. Die zullen hem ongetwijfeld weer hartstochtelijk toejuichen. Waar Nixon een rasechte politicus was, is Trump een nieuwkomer die het publiek goed kan bespelen. Landelijk scoort Trump het laagst van alle moderne presidenten, maar bij zijn achterban is hij ontzettend populair. Dus dat is een heel erg dubbel beeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.