Microsoft heeft melding gemaakt van nieuwe activiteiten van Russische hackers in Amerika. De Russen zijn volgens het techbedrijf actief met het oog op de mid-term verkiezingen in Amerika. Dat zijn de verkiezingen waarin de Amerikanen dit jaar hun nieuwe Congresleden kiezen.

Techjournalist Wouter van Noort vertelt wat er precies is waargenomen in de VS. "Microsoft heeft gemeld dat ze phishingwebsites uit de lucht hebben gehaald, die Republikeinse sites imiteerden en zo hoopten bezoekersgegevens te achterhalen." Op die manier wilden de hackers wachtwoorden verzamelen, en zich voordoen als deze Republikeinen. Er is geen bewijs dat de hackers succesvol zijn geweest.

Volgens Van Noort gaat het om de hackersgroep Fancy Bear, net als bij de presidentsverkiezingen in 2016. "Zij volgen heel erg de politieke doelen van het Kremlin", zegt Van Noort. Hun doel is om verdeeldheid te zaaien, zegt Van Noort. Daarom verandert ook de kant die hun berichten ‘vertegenwoordigen’ continu. "Dat zag je ook bij de presidentsverkiezingen: soms zijn het Facebookaccounts die ‘white supremacy’ verkondigden, maar er waren ook accounts die juist de zwarte bevolking ophitsten. Het gaat ze erom te polariseren."

Facebook zit er bovenop

Ook Facebook heeft de afgelopen tijd accounts verwijderd van Russische beïnvloedingscampagnes. "In 2016 was het verwijt dat Facebook te laks was, maar nu zitten ze er echt bovenop", zegt Wouter van Noort. "Dat roept alleen weer nieuwe vragen op." Door de aanpak van dit soort accounts bepalen techbedrijven wat wel en niet toelaatbaar is. "De vraag is: wie controleert hen weer?"

Correspondent Michiel Vos reageert vanuit Amerika. Hoe kijkt president Trump aan tegen de beschuldiging van Russische inmenging? "Trump houdt in dit dossier heel erg de boot af. Hij wuift het weg." Vos vraagt zich af of dat zal veranderen. De president uit nu voornamelijk kritiek op techbedrijven als Facebook. "Hij zegt: nu pakken ze de Russen aan, straks zijn jij en ik het", aldus Vos.