Het Amerikaanse congres zet de afzettingsprocedure tegen president Trump door. Daarmee is hij de derde president in de geschiedenis die afgezet dreigt te worden.

De Republikeinen doen er al maanden alles aan om het impeachmentproces af te doen als een politieke aanval op Trump. Maar na een hoorzitting met strafrechtdeskundigen voelen de Democraten zich gesterkt in hun overtuiging dat de president zijn macht heeft misbruikt en daarom afgezet moet worden. En dat is een historisch besluit omdat het nog maar drie keer eerder is gebeurd.

President Andrew Johnson (1865 - 1869) was de eerste

Andrew Johnson
Bron: EenVandaag
president Andrew Johnson

Ruim honderdvijftig jaar geleden had Andrew Johnson de twijfelachtige eer om als eerste Amerikaanse president 'impeached' te worden. De afzettingsprocedure werd in gang gezet omdat hij zijn minister van oorlog ontsloeg. Een besluit dat ongrondwettelijk was. Er was op dat moment al veel kritiek op de president en dit was de druppel die de emmer deed overlopen. President Johnson kon uiteindelijk zijn termijn afmaken omdat er in de Senaat 1 stem te weinig was. Na zijn presidentschap ging hij met pensioen.

Het seksschandaal van president Clinton (1993 - 2001)

President Bill Clinton
Bron: EenVandaag
President Bill Clinton

De meest recente impeachmentprocedure is die tegen president Bill Clinton. Hij kwam in de problemen door een seksuele relatie met Witte Huis stagiair Monica Lewinsky. Clinton ontkende de relatie in eerste instantie in alle toonaarden maar moest uiteindelijk toch toegeven dat hij seks heeft gehad met de jonge vrouw. Niet de relatie met Lewinsky maar het liegen onder ede was reden voor het impeachmentproces. President Clinton overleefde de procedure omdat er geen meerderheid was in de Senaat.

En Richard Nixon dan? (1969 - 1974)

President Richard Nixon
Bron: EenVandaag
President Richard Nixon

De enige president die eigenlijk niet in dit rijtje thuishoort is Richard Nixon. Hij is afgetreden voordat het congres hem kon impeachen. De inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij deed hem de das om. Bij de inbraak werd afluisterapparatuur geplaatst bedoeld om zijn politieke tegenstanders af te luisteren. Nixon besloot zelf om af te treden toen bleek dat zelfs zijn eigen partij hem niet meer steunde.

Hoe gaat het nu verder met president Trump

De afzettingsprocedure tegen Trump is nog lang niet ten einde. Het congres heeft vandaag besloten dat er genoeg bewijs is voor een officiële tenlastelegging. Die zal nu worden voorbereid. De Democraten hebben eerder al aangegeven dat ze dit voor de Kerst afgerond willen hebben zodat het naar de Senaat kan.

In de Senaat moet uiteindelijk beoordeeld worden of president Trump afgezet wordt of niet. De kans dat het zover komt lijkt op dit moment klein omdat de Senaat in handen is van de Republikeinen. De president kan alleen afgezet worden als er een tweederde meerheid is in de Senaat.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.