Na maanden van onderzoek en getuigenverhoren is president Trump door het Huis van Afgevaardigden impeached.

President Trump is de derde president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die dit overkomt. Alleen president Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1998) zijn hem voor gegaan. Onze Amerika-verslaggever Tom van 't Einde legt in deze video uit wat je moet weten over Trumps impeachment.

Het impeachment-onderzoek naar president Trump is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat het de Democraten niet zal lukken om de president af te zetten. Onze Amerika-verslaggever Tom van 't Einde legt uit waarom.

Amerika is tot op het bot verdeeld

Het impeachmentproces tegen president Trump heeft het land diep verdeeld. Dat merkte ook het Democratische congreslid Elissa Slotkin toen ze haar kiezers in Michigan toesprak. Op het moment dat ze bekendmaakt vóór impeachment te zullen stemmen begint een groot deel van de zaal haar uit te joelen, terwijl andere kiezers het juist toejuichen. Duidelijk ongemakkelijk met de situatie probeert ze nog uit te leggen waarom ze voor is maar tegenstanders willen het niet horen.

De reactie in Michigan is tekenend voor de situatie in het hele land. Volgens correspondent Karlijn van Houwelingen praten mensen niet meer met elkaar en hebben beide partijen zich ingegraven. "Je ziet een enorme haat in de samenleving. Onderzoekers maken zich zelfs zorgen over de nationale identiteit." Peilingen laten dat ook duidelijk zien. Grofweg is op dit moment iets meer dan de helft van alle Amerikanen voor impeachment. De andere helft is tegen.

Moet Trump zich zorgen maken?

Het leidt geen twijfel dat president Trump vandaag impeached wordt. De Democraten hebben een ruime meerderheid in het huis van Afgevaardigden. Zijn impeachment is een belangrijke historische stap maar betekent nog zeker niet het einde van Trumps presidentschap.

Het eindoordeel zal pas over een aantal weken of mogelijk zelfs maanden geveld worden in de Senaat. Daar moeten de senatoren bepalen of het genoeg is om de president af te zetten. Met een Republikeinse meerderheid in de Senaat hoeft Trump zich op dit moment geen zorgen te maken. En ook de geschiedenis laat zien dat het bijna onmogelijk is om een president af te zetten. Trump is dan wel de derde president die impeached wordt; tot afzetting is het nog nooit gekomen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.