Lukt het Trump om nog 4 jaar langer in het Witte Huis te blijven? Het is de vraag die Amerika bezighoudt. In Iowa gaan de allereerste kiezers deze week naar de stembus. Een klein dorpje in deze staat heeft een grote symbolische waarde.

Helemaal in het noordoostelijke puntje van de staat Iowa vindt je, omgeven door boerderijen en uitgestrekte maisvelden, het kleine dorpje Cresco. In totaal wonen er nog geen 3000 mensen. Af en toe halen ze het nieuws als er een enorme sneeuwstorm raast, maar verder gebeurt er weinig. En toch is dit een van de plaatsen die beslissend kan zijn voor de presidentsverkiezingen dit jaar.

Van Obama naar Trump

De kiezers in Cresco zijn namelijk een slag apart. Bijna niemand is er uitgesproken Republikein of Democraat. Sterker nog: ze waaien alle kanten op. In 2008 en 2012 kozen ze Barack Obama. Maar tijdens de vorige presidentsverkiezingen kozen ze opeens massaal voor Donald Trump.

Nergens in Iowa was de omslag zo groot als hier in Cresco. De shock bij de Democraten was dan ook enorm toen Trump hier met de winst vandoor ging. Het was de grootste overwinning in Iowa voor de Republikeinen sinds de verkiezing van Ronald Reagan in de jaren 80.

Lees ook

'Onze president is fantastisch'

Aaron Schatz is een van de inwoners die 4 jaar geleden zo'n enorme ommekeer maakte. De jonge boer heeft een melkveebedrijf en zijn vrouw runt de lokale diner in het hart van het dorp. Maar dit jaar bestaat er voor hem geen twijfel: hij gaat nogmaals, maar dit keer met volle overtuiging, op Trump stemmen. "Onze president doet het fantastisch", vertelt hij. "Ik weet dat hij het land wil verbeteren, maar ik krijg het gevoel dat alles wat hij wil doen een gevecht is omdat ons land zo verdeeld is. Maar hij doet zijn best en dat waardeer ik."

Dat president Trump zich zo inzet voor ondernemers en de economie is een extra pluspunt voor de boer. Met de twee bedrijven samen kan zijn gezin maar net rondkomen. "Andere politici hoor ik vooral praten over het verhogen van de minimumloon. Dat zou zowel ons boerenbedrijf als onze diner heel hard raken. Het is niet dat ik mijn personeel niet beter wil betalen, maar anders kunnen we niet rondkomen. Ik heb niets te zeggen over de prijs die ik voor mijn melk krijg. En het zou betekenen dat we de prijs van een burger op het menu moeten verhogen van 6 dollar naar 12 dollar. Dan verliezen we zeker klanten."

Aaron Schatz
Bron: EenVandaag
Als het aan Aaron Schatz ligt krijgt Trump een tweede termijn.

De outsider

In 2016 was de overwinning van Trump niet alleen een shock voor de Democraten. Zelfs Neil Shaffer, de voorzitter van de lokale Republikeinse partij in Cresco, had het niet zien aankomen. "Trump was heel erg anders. En ik denk dat mensen dat juist aan hem waarderen. Ik kreeg zelf pas door dat hij echt kans maakte toen iedereen mij bleef bellen omdat ze verkiezingsborden van Trump in hun voortuin wilde plaatsen." De verklaring van Shaffer? "Iowa houdt van outsiders die het systeem even wakker schudden."

De grote vraag is nu of de kiezers in Cresco zich laten verleiden door een van de Democratische presidentskandidaten, of dat Trump opnieuw op hun steun kan rekenen. Volgens boer Aaron Schatz bestaat er geen twijfel over: "Ik hoor hier nu zelfs veel meer mensen zeggen dat ze op Trump gaan stemmen dan 4 jaar geleden. Trump kan op mij rekenen."

Bekijk hier de tv-reportage over de Trump-stemmers in Cresco

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.