De volgende Amerikaanse president kan zomaar een hoogleraar uit Massachusetts zijn. Democraat Elizabeth Warren staat namelijk bovenaan de peilingen en zou daarmee Trump kunnen verslaan bij de volgende verkiezingen.

In enkele peilingen staat ze al bovenaan. Waar Joe Biden de eerdere grote favoriet van de Democratische Partij was, is Elizabeth Warren hem nu voorbijgestreefd. Maar, wie is deze vrouw?

Huiskamers

Elizabeth Ann Warren werd 70 jaar geleden geboren en is, naast presidentskandidaat, een Amerikaans hoogleraar die sinds 2013 ook senator is voor de staat Massachusetts. In 2011 voerde ze voor die laatste functie campagne door huiskamers langs te gaan en ging ze 'viral' met onderstaand filmpje.

Elizabeth Warren tijdens haar 'Talking tour' in 2011

Warren lijkt op Trump

Maar, is Warren de geduchte concurrent voor Donald Trump? Amerika-deskundige Victor Vlam wijst twee belangrijke redenen aan waarom Warren dat wel zou kunnen zijn: "Zij zegt eigenlijk; de gewone man wordt benadeeld door het systeem. Ze zegt feitelijk dat het systeem corrupt is. Ze is een populist en zet zich af tegen de elite." Dat is wat Trump ook deed bij de vorige verkiezingen. "Maar aan de andere kant is ze ook een echte intellectueel", voegt Vlam toe.

Het lijkt erop dat Warren geen eendagsvlieg is in de peilingen. "Haar opkomst in de peilingen is vrij onopgemerkt gegaan, andere kandidaten schoten omhoog en na een matig debat ging het net zo hard weer omlaag, maar bij Warren lijkt er iets structureels in te zitten. Het kan duiden op blijvende winst."

Amerika kenner Victor Vlam introduceert de belangrijkste Democratische Presidentskandidaat; Elizabeth Warren.

Wat Warren wil aanpakken

Vlam vertelt verder wat we inhoudelijk van haar mogen verwachten: "Ze vindt het terecht dat Trump China aanpakt, maar de manier waarop hij dat doet moet wel heel anders. Ze is ook veel terughoudender als het aankomt op handelsverdragen."

Warren is sceptisch op het gebied van vrije handel. Vlam: "Ook wil ze de banden met Europa aanhalen. Ze vindt het namelijk heel erg dat Amerika nu praktisch gezien betere banden heeft met Saoedie-Arabië dan met Angela Merkel, de Duitse president."

Lees ook

Bernie Sanders

Eerder leek Bernie Sanders voor de Democraten hoge ogen te gaan gooien en daarna was Joe Biden lange tijd dé kandidaat, nu lijkt Warren dus te pieken. Vlam ziet een belangrijk verschil tussen Sanders en Warren, niet zozeer inhoudelijk, als wel de kiezers die ze aanspreekt. "Elizabeth Warren spreekt wat meer de hoogopgeleide kiezers aan, ten opzichte van Sanders die eerder laagopgeleide kiezers aanspreekt."

"Warren wint nu in de meeste peilingen van Trump, maar dat laatste zegt allemaal nog niet zo heel veel. Mijn verwachting is dat de verkiezingen hoe dan ook heel erg close gaan worden", besluit Vlam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.