Om een Pietendiscussie te voorkomen hebben de openbare scholen in Utrecht besloten dit jaar maar helemaal geen Pieten te laten komen. Geen zwarte en geen gekleurde. In plaats daarvan komen er Minions mee met Sinterklaas. Op sommige scholen is daarvoor zelfs een heel nieuw sinterklaasverhaal bedacht. Dat schrijft NRC Next vandaag.

De hele discussie over Pieten op school werd aangezwengeld door een moeder van een van de leerlingen. Die begon vorig jaar een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens. En hoewel ze geen gelijk kreeg, vond het bestuur toch dat er wat moest veranderen. Weg met Piet dus, want: "Piet blijft een stereotype, welke kleur hij ook heeft. En dat willen we niet."

En dus komen er nu Minions mee, de schattige grappige gele figuurtjes uit de Despicable Me films en sinds kort ook bekend van een hele eigen film. Hoewel Minions mateloos populair zijn bij kinderen hadden sommige ouders toch liever gekleurde pieten gezien. Minions zijn nu eenmaal geen onderdeel van de sinterklaastraditie.

Overigens zal komende zondag CNN een documentaire online zetten over Zwarte Piet, gemaakt door de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams. Hij verbaasde zich zo zeer over het racistische karakter van Zwarte Piet dat hij het aan de kaak wil stellen.

Black Friday verovert nu ook Nederland

Black Friday verovert ook Nederland. De Amerikaanse uitverkoopdag op de dag na Thanksgiving is aan een opmars bezig. Zo zijn er veel Nederlandse bedrijven die dit jaar meedoen en vandaag speciale Black Friday korting geven. Het fenomeen verplaatst zich vooral naar online verkoop, zeggen analisten vandaag.

In Amerika is het echt een grote gebeurtenis: diverse winkels openden vannacht al hun deuren met grote kortingsacties. In de VS wordt de dag gezien als aftrap voor de kerstinkopen. En dat kan soms hysterische taferelen opleveren met vechtende menigtes in warenhuizen.

Vorig jaar daalden voor het eerst de omzetcijfers van Black Friday: er werd toen elf procent minder omzet gedraaid dan het jaar ervoor. Maar met 50.9 miljard dollar is het Thanksgiving weekend nog steeds een belangrijk moment voor de retail in de VS. De oorzaak van de daling kan zijn dat veel winkels hun kortingsacties nu ook online doen, in de hoop om zo ook internationale klanten te trekken.

Of Black Friday in Nederland ook ooit zo groot gaat worden valt nog maar te bezien.

De volgende belangrijke uitverkoopdatum in de VS is Boxing Day, Tweede Kerstdag, als iedereen z’n cadeau’s komt omruilen.

Vrouw verkoopt baby op Facebook

Babyhandel via Facebook. Het klinkt ongelooflijk, maar in Bolivia is het echt gebeurd. Een 32-jarige vrouw in Bolivia verkocht haar pasgeboren baby voor omgerekend 235 euro aan een 18-jarige vrouw die een oproep had geplaatst op Facebook.

De 32-jarige vrouw is prostituee en weet niet wie de vader van het kind is. Ze verkocht de baby om op die manier de ziekenhuiskosten van de bevalling te bekostigen. Ze is door de Boliviaanse politie aangehouden voor mensenhandel.

De 18-jarige koopster nam het zes weken oude kind mee naar haar ex en beweerde dat het van hem was. Omdat de jongen haar niet geloofde is hij naar de politie gestapt, die vervolgens de Facebookoproep ontdekte.

Trump maakt ziekte journalist belachelijk

Daar is hij weer: de dagelijkse ophef om Donald Trump. Hij ligt onder vuur omdat hij tijdens een speech in South Carolina deze week de handicap van een reporter belachelijk heeft gemaakt. Trump noemt hem een ‘nice reporter’ maar maakt met lichaamsbewegingen zijn aandoening belachelijk. Door een spierziekte beweegt de journalist veel met zijn armen en bovenlichaam en kan hij zijn rechterhand niet ontspannen. Trump deed de journalist na op het podium. Deze imitatie gaat volgens de werkgever van de journalist, de New York Times, alle perken te buiten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.