Ook dit jaar vindt een ruime meerderheid (80%) dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen. Er is wel een lichte verschuiving te zien: vorig jaar was 83 procent tegen het aanpassen van Zwarte Piet en in 2013 nog 89 procent.

Ook accepteren steeds meer mensen een piet zonder traditionele kenmerken. Zo vindt 60 procent van de deelnemers het acceptabel als Piet geen dikke rode lippen meer heeft (in 2014 was dat 50%), en accepteert ook een meerderheid (55%) een piet zonder oorringen. Vorig jaar was dat een minderheid van 46 procent. Ook vinden vier op de tien (41%) het acceptabel als piet geen kroeshaar meer zou hebben - in 2014 was dat nog 33 procent. Een meerderheid blijft tegen het veranderen van de huidskleur van Zwarte Piet.

Inwoners Randstad vaker vóór aanpassen

Van de deelnemers vindt 15 procent dat het uiterlijk van Zwarte Piet wél moet worden aangepast. Vooral hoger opgeleiden (29%), jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar (32%) en mensen die wonen in één van de grote steden in de Randstad (22%) staan vaker positief tegenover aanpassing. 

'Piet over 10 jaar niet meer zwart'

Hoewel de meeste mensen willen dat Piet zwart blijft, verwachten maar drie op de tien (28%) dat hij over tien jaar werkelijk nog zwart zal zijn. Zes op de tien (59%) van de deelnemers denken dat Zwarte Piet over tien jaar vooral gekleurd of wit zal zijn, of alleen roetvegen heeft. Bij jongeren onder de 25 jaar is dit contrast nog groter: driekwart van hen (77%) verwacht een ander uiterlijk en slechts een zesde (17%) denkt dat hij zwart zal blijven. 

Uitzending

In Radio EenVandaag licht Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel de resultaten van het onderzoek toe. Ook gaan we langs bij noodopvang Heumensoord, waar Sinterklaas vandaag langskomt.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 25.673 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1425 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats op 11 en 13 november 2015. Na weging is het onderzoek representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.