Vandaag kwam een speciaal comité van de Verenigde Naties met een pakket aanbevelingen op het gebied van discriminatie in Nederland. Nederland kreeg een tik op de vingers van de commissie. In EenVandaag reageert minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

De afgelopen weken zijn heel wat punten behandeld door het comité. De discussie rondom Zwarte Piet in ons land, arbeidsdiscriminatie en de behandeling van vluchtelingenthema’s zijn onderwerpen die terugkomen in de conclusies.

Opvallend is ook dat de rol van de politie op het gebied van rassendiscriminatie is genoemd. De nationale politie zou aan 'etnisch profileren' doen, waarbij mensen ze mensen op straat aanhouden op basis van hun uiterlijk en etnische achtergrond. Hierover spreekt EenVandaag met Gerbrig Klos van Amnesty International.

Mensenrechtenexperts houden in de gaten of landen die het ‘Verdrag inzake rassendiscriminatie’ hebben getekend, die ook naleven. De aanbevelingen komen van het College voor de Rechten van de Mens van de VN (CERD). Nederland is net als alle andere landen eens in de vier a vijf jaar aan de beurt. De conclusies zijn niet bindend, maar Nederland zal er wel serieus naar moeten kijken en actie moeten ondernemen.

Dat laatste punt, actie ondernemen, daar is de overheid wel eens wat te makkelijk in, volgens Jasper Krommendijk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In EenVandaag vertelt hij over zijn kritiek over de wijze waarop Nederland omgaat met deze aanbevelingen. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.