Wie was er trending vanmorgen bij het krieken van de dag? Zwarte Piet!

Dat komt natuurlijk omdat er nieuws is over de zaak die bij de VN loopt over de zwartgeschminkte kindervriend. 28 augustus komt het comité van de VN met aanbevelingen over hoe wij in Nederland om zouden moeten gaan met het fenomeen van de zwarte knecht. Bally Sabroso, hij stookte het vuurtje op Twitter op door een foto te posten van de heer A. Hitler.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas, krijgt vandaag het laatste woord over deze kwestie:

Meer nieuws dat min of meer gerelateerd is aan deze kwestie:

Washington Post boos op NRC

Guus Valk, correspondent in de Verenigde Staten, besprak deze week in een artikel een aantal boeken over racisme in NRC handelsblad. Boven die recensie plaatste de eindredactie van NRC de volgende kop: 'Nigger, are you crazy?' Het vreselijke, voor witte mensen taboewoord, het N-woord. In een krantenkop. Weliswaar een citaat uit het besproken boek. Toch grote verontwaardiging op de sociale media in de Verenigde Staten. En dan ook nog bij het artikel: getekende plaatjes van zwarte mensen met dikke rode lippen en witte schimmen met pistolen. Vandaag dus een paginagroot artikel in de Washington post, de schrijver ervan kan geen enkel begrip opbrengen voor het gebruik van deze stereotiepe plaatjes en al helemaal niet voor het gebruiken van het woord 'nigger' in een krantenkop. 'A foul design', zegt de Washington Post, een smerig ontwerp. In Nederland krijgt de Washington Post bijval: Van Miko Flohr bijvoorbeeld.

Guus Valk, de auteur van het stuk in NRC, woont in Washington, en heeft laten weten dat hij niet gaat over de kop en illustraties. NRC heeft ook gereageerd. Dat ze de kop beter tussen aanhalingstekens hadden kunnen plaatsen maar ze blijven verder van mening dat bij een artikel over racisme heel goed plaatjes die racisme uitbeelden passen. In de USA dus geen enkel begrip, op Twitter maar ook op de site van de Washington post zijn de reacties erg heftig. Zwarte Piet wordt erbij gehaald, veel mensen halen ook het slavernij- en koloniale verleden erbij. "Nederland is een land dat weinig diversiteit kent", de Washington Post meldt dat er op de boekenredactie van NRC geen enkele journalist met een kleurtje werkt. In de WP wordt een tweet aangehaald van Siddhartha Mitter: "Ik heb geen idee hoe mijn Nederlandse Vrienden de dag door moeten komen. Dit is geen microagressie, dit is regelrecht geweld!" NRC gaat het artikel in het engels laten vertalen in de hoop op meer begrip, maar gezien de reacties nationaal maar vooral internationaal, gaat dat niets uitmaken. Sylvia Witteman wordt er bang van:

Het Chileense Schip de Esmeralda

Volgende week begint begint Sail. De Chileense Barkentijn Esmeralda komt naar Amsterdam, een prachtige viermaster. Op sociale media en elders is daar gedoe over, want: tijdens de dictatuur van Pinochet werd het schip gebruikt als drijvende martelfabriek. In Nederland woont een flink aantal Chileense vluchtelingen, die zijn verdeeld over de komst van het schip. 'Het schuldige schip', kopt de Volkskrant vandaag zelfs. Ook op Twitter gedoe.

Sommige mensen vinden dat het schip weg moet blijven, het schip wat voor veel burgers in dit land een rechtstreekse herinnering is aan het martelen en moorden wat zij of hun familie en vrienden mee hebben moeten maken. Zij vinden het hetzelfde als de Enola Gay (van de bom op Hiroshima) naar een luchtvaartshow in Japan sturen. Andere Nederlandse Chilenen vinden het juist goed dat het schip komt, ze hebben een vergunning gekregen om tijdens Sail te demonstreren en zijn blij met alle aandacht voor de wanddaden van het Chileense regime destijds.

 

WOLF in DRENTHE

Er is weer een wolf in Drenthe! Althans, gisteren postte iemand een foto van een beest wat best een wolf zou kunnen zijn, of een aap, of gewoon een struik, maar je weet hoe dat gaat op de sociale media: overal en nergens wordt het beest nu gespot.

De zomer is nog niet voorbij, dus het kan nog! Kijkt allen uit, en twitter die foto's!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.