De Nederlandse regering heeft de VN gezegd te streven naar een acceptabele Piet. Dat zou het doel zijn van de zogenaamde dialoogtafel, gesprekken tussen voor- en tegenstanders van de figuur Zwarte Piet. Maar de gesprekspartners aan die dialoogtafel zeggen dat het helemaal niet het doel is van de gesprekken om Zwarte Piet aan te passen. Ze zijn verbaasd en boos over de uitspraken die Nederland heeft gedaan bij de VN.

Klonk premier Rutte vorig jaar nog vrij machteloos over aanpassing van het uiterlijk van Piet ("Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen. Zo heet hij nu eenmaal"), directeur samenleving en integratie van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Afke van Rijn zei gisteren wel mogelijkheden te zien. “Minister Asscher organiseert een dialoogtafel met verschillende organisaties en groepen, met het doel Zwarte Piet aan te passen. Een verbod op Zwarte Piet van regeringswege is geen oplossing.”

Zwarte Piet overjarig symbool van racisme

Nederland kreeg gisteren in Geneve felle kritiek over Zwarte Piet. Commissieleden uit Ierland, Mauritius, Colombia , Amerika, Zuid-Afrika en Turkije noemden Zwarte Piet een overjarig symbool van racisme, waarvan Nederland snel afstand moet nemen.

De zitting waarin Nederland voor het VN-comité plaatsneemt vandaag vindt eens in de vier jaar plaats. Elke staat die het ‘Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie’ heeft getekend verantwoordt zich dan tegenover de VN over het eigen landelijke beleid. Gisteren was Noorwegen aan de beurt, gisteren en vandaag Nederland. 

Niet alleen over Zwarte Piet

De zitting is dus geen direct gevolg van de opgelaaide zwartepietendiscussie van de laatste jaren,  Geert Wilders’ ‘minder-minder-minder’-uitspraak of de ‘bed-bad-broodcrisis’. Behalve over Zwarte Piet wordt ook gesproken over de etnische profilering door de Nederlandse politie, racistische ressentimenten, veroorzaakt door politici en media, de relatief hoge schooluitval van leerlingen van Marokkaanse en Antilliaanse origine, detentie van asielzoekers, inclusief minderjare kinderen en arbeidsdiscriminatie, waarover het Sociaal Cultureel Planbureau vorig jaar nog een kritisch rapport over uitbracht. 

Aanbevelingen VN voor Nederland

Volgende week vrijdag komen de Verenigde Naties met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie. De aanbevelingen hoeven niet over te worden genomen, maar in veel gevallen gebeurt dit wel. Van Rijn benadrukte in Geneve dat Nederland op dit moment de laatste hand legt aan een nieuw actieplan tegen discriminatie. 

EenVandaag spreekt met twee mensen die om de dialoogtafel zitten, Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter en Harold Verwoert van het Pietengilde over de haalbaarheid van een acceptabele Piet voor iedereen. 

Het ministerie van SZW laat in een reactie het volgende weten:

Sinterklaas is een feest voor iedereen en dat moet ook zo blijven. We moeten daarbij niet voorbij gaan aan het feit dat er mensen zijn die zich gekwetst voelen door de figuur van zwarte piet.  Aan de andere kant zijn de mensen die mooie jeugdherinneringen hebben aan sinterklaas en zwarte piet ook geen racist. Vanuit de overheid stimuleren we de maatschappelijke dialoog over hoe we dit feest met elkaar willen vieren. Onderdeel hiervan is dat we in september op het ministerie van szw opnieuw de verschillende partijen uitnodigen om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.