Is Nederland veranderd sinds de Zwarte Pietendiscussie is uitgebarsten? Hoe ervaren gekleurde Nederlanders dat? EenVandaag blikt terug op een jaar lang discussie over Zwarte Piet. 

Auteur Robert Vuijsje schreef ‘Alleen maar nette mensen’ en zegt van wel. Er is veel onderhuids racisme. Het manifesteert zich niet als een duidelijk fenomeen, maar het is onderhuids, verscholen in de krochten van de samenleving. Vuijsje portretteerde voor De Volkskrant een groot aantal mensen die niet wit zijn en oordeelt dat iedereen die qua huidskleur afwijkt daar op de een of andere manier hinder van ondervindt of kan ondervinden.   

Naast Robert Vuijsje spreken we met raadslid van de gemeente Amsterdam Dehlia Timman. Zij zit in de raadscommissie van Jeugd en Cultuur. En een gesprek met Surinaams-Nederlandse schrijfster Karin Amatmoekrim.

Aanstaande zaterdag komt de Sint aan in Meppel. Opnieuw roepen actiegroepen op voor protesten tegen Zwarte Piet. Naar aanleiding hiervan houdt EenVandaag een enquête. Word lid van het EenVandaag Opiniepanel en vul de enquête in. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.