Het Sinterklaasjournaal van de NTR experimenteerde afgelopen jaren met gekleurde pieten en heeft aangekondigd dit jaar met 'een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders' te komen. Maar in de regio zijn ook lokale Sinterklaasjournaals. En die Sinterklaasjournaals houden veelal vast aan zwarte piet. Er lijken nu twee soorten pieten te komen. Die van de regio en die van de randstad.

In de eigen lokale journaals zijn de pieten overwegend zwart. Vanaf 14 november zijn ze te zien op YouTube, Facebook en bij de lokale omroepen van o.a. Alphen aan den Rijn, Almkerk, Benthuizen en Boskoop: Het Lokaal Sinterklaas Journaal. Want hoewel opgelucht dat de clownspieten nu thuis blijven, is een Sinterklaasfeest met grijze pieten voor Jeroen de Nie van de Fantasie Compagnie niet de oplossing. "Wij merken dat de behoefte aan de klassieke piet in het land nog steeds heel groot is.”

EenVandaag gaat met Romantipiet van het Lokaal Sinterklaasjournaal op voorverkenning in de stad om de sfeer te peilen. Ook spreken we met hoogleraar pedagogiek Bas Levering. Wat zijn de gevolgen voor kinderen die dit jaar meerdere journaals met verschillende verhaallijnen tegelijk voorgeschoteld krijgen?

“Een traditie moet je niet veranderen”, is een veelgehoord argument in de Zwarte Pieten discussie. Maar wist je dat de traditie al 500 jaar aan verandering onderhevig is? Misschien moeten we wel terug naar de basis, en Sinterklaas weer in zijn eentje laten komen, en de opbrengst uit alle schoenen en laarzen aan de armen geven. 

(Zwarte) piet door de jaren heen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.