Barack Obama en George W. Bush zijn er nooit aan begonnen; een gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Donald Trump denkt daar anders over en heeft de handreiking van Kim geaccepteerd. De ontmoeting zou in mei plaatsvinden.

Als de ontmoeting tussen de beide heren doorgaat, is dat op voorhand historisch. Nog nooit hebben leiders van beide landen elkaar recht in de ogen gekeken. De veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui-yong, speelt een grote rol in het verhaal. Tijdens een ontmoeting met Kim Jong-un overhandigde de Noord-Koreaanse leider een uitnodiging aan Chung, die hem vervolgens weer aan Trump gaf.

Een historische gebeurtenis, maar niet eentje om blij mee te zijn

Het mag dan een historische gebeurtenis zijn, als de ontmoeting tussen beide heren een feit wordt, maar volgens Korea-deskundige Remco Breuker is het er niet eentje om trots op te zijn. Dat zegt hij tegen NPO Radio1. "Toen ik het nieuws hoorde dacht ik dat het een droom was. Een Amerikaanse president die een brief van Noord-Korea accepteert, ongelofelijk. Noord-Korea heeft gezegd afstand te willen doen van hun kernwapens, onder bepaalde voorwaarden, maar die voorwaarden zijn nooit veranderd. De voorwaarde is namelijk dat het Amerikaanse leger zich terugtrekt uit Zuid-Korea. Dat gaat niet gebeuren, dus we zijn nog weinig verder gekomen."

Michel Vos, Amerika-correspondent denkt dat Trump een enorm risico loopt door te gaan praten met Noord-Korea. "Het is niet iets zoals guns of immigratie, waarbij je het ene kan zeggen en het andere kan denken, om het onderwerp vervolgens op de achtergrond te laten verdwijnen. Dit is Noord-Korea, een nucleaire schurkenstaat. De hele wereld kijkt toe en de inzet kan simpelweg niet hoger zijn dan dit."

Een klinkende overwinning voor Noord-Korea 

"Het lijkt wel jongensboek-diplomatie. Iemand heeft het briljante idee gehad om een brief naar de Amerikaanse president te sturen en dan komt het wel goed. Ontzettend naïef van de Amerikanen, want elke voorganger van Trump heeft een uitnodiging ontvangen vanuit Noord-Korea, maar hebben ook allemaal nee gezegd. Want anders legitimeert Amerika een regime dat concentratiekampen tot winstgevende bedrijven heeft omgetoverd", aldus Breuker.

De acceptatie van Trump kan volgens Breuker maar één ding betekenen. "Namelijk dat hij iedereen die maar iets weet over Noord-Korea uit zijn regering heeft laten vertrekken. De Noord-Koreaanse strategische machine is ongeëvenaard, want zelfs Trump trapt er in." Vos denkt dat het wel degelijk ook voor Trump iets kan opleveren. "Als Trump succes boekt dan kan hij zeggen dat zijn bullebakaanpak, met maximale druk op little rocket man, ervoor heeft gezorgd dat 'the Kim and I show' een succes werd. En niet de gevestigde diplomatie in Washington."

Presidenten die zich willen laten gelden is niet voor het eerst

Praten met Noord-Korea heeft dus echt nog geen enkele zittende Amerikaanse president gedaan. Maar er zijn eerdere presidenten geweest die zich internationaal wilden laten gelden. Zo zocht Obama toenadering tot Iran. En 30 jaar geleden leidde een ontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov tot het einde van de Koude Oorlog. Er kan nog van alles gebeuren de komende maanden, maar president Trump waagt de gok en gaat het gesprek aan met Kim Jong-un. Of dat ook zo goed gaat uitpakken moeten we afwachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.