Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken moet van Trump zijn biezen pakken. Dit laat de president via Twitter weten. Op de plek van Tillerson komt CIA-directeur Mike Pompeo. Dit zou volgens een regeringsbron in de New York Times alles te maken hebben met een mogelijk aanstaande ontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un. Trump wil daarvoor een nieuw team om zich heen hebben.

Afgelopen vrijdag moest de minister vervroegd terugkomen van zijn bezoek aan Afrika. Volgens CNN zou Tillerson, via Chief of Staff John Kelly, telefonisch op de hoogte zijn gebracht van zijn aftreden, maar moest Trump dit nog wel bevestigen. Vorig jaar deden al geruchten de ronde dat Tillerson zijn nieuwe baas een idioot (‘moron’) zou hebben genoemd.

Trump maakte op Twitter bekend dat opvolger Mike Pompeo al klaarstaat om de plek van Tillerson over te nemen. Trump: “Mike Pompeo, directeur van de CIA wordt onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat gaat hij fantastisch doen. Ik bedank Rex Tillerson voor zijn bewezen diensten. Gina Haspel neemt de baan als directeur van de CIA over. Hiermee is zij de eerste vrouw in deze functie. Iedereen van harte gefeliciteerd.”

Trump gaf toe het niet altijd eens te zijn met Tillerson. Zo zei hij tegen de verslaggevers van de Washington Post: “We waren het niet eens over zaken zoals de Iran-deal, dus denken we niet hetzelfde. Mike Pompeo en ik zitten veel meer op één lijn.”

Daarnaast geeft hij duidelijk aan trots te zijn op de aanstelling van Pompeo als nieuwe minister, die volgens hem perfect in het plaatje past. “Mike studeerde als beste van zijn klas af op West Point, werd onderscheiden in het Amerikaanse leger en studeerde met lof af aan de rechtenuniversiteit van Harvard. Daarnaast diende hij in het Huis van Afgevaardigden en heeft hij bewezen staat van dienst.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.