De spanning rondom Syrië loopt op nu de Verenigde Staten en Rusland op ramkoers lijken te liggen. Aanleiding is de gifgasaanval van afgelopen weekend in Syrië, waarbij 40 doden vielen en meer dan 500 gewonden.

De relatie tussen beide landen is zelfs erger dan in de Koude Oorlog twitterde President Trump vandaag onheilspellend. In dezelfde tweet riep hij de Russen op te stoppen met de wapenwedloop.

Rusland is een bondgenoot van Syrië en stelt dat niet bewezen is dat Assad achter de gifgasaanval zit. De Russische ambassadeur in Libanon liet vanmorgen weten dat elke Amerikaanse raket die richting Syrië gaat, zal worden neergehaald en de lanceerbases ook.

Trump twitterde daarop vanmiddag: ‘Get Ready Russia’, want die raketten zullen komen, nice, new and smart. Volgens hem zouden de Russen geen bondgenoot moeten zijn met Assad, die hij een ‘Gas Killing Animal’ noemt.

Een woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken reageert daar weer op Facebook op. Ze schrijft “Slimme raketten moeten richting terroristen vliegen, en niet richting een legale regering”.

Dat er een vergelding voor die gifgasaanval zou komen lag wel in de lijn der verwachting. Amerika heeft bijvoorbeeld altijd gezegd dat een gifgasaanval niet getolereerd zou worden. Zoals in 2012 toen Obama het had over een ‘rode lijn’.

Maar Donald Trump twitterde tóen nog dat dit een domme opmerking was en dat Syrië níet moest worden aangevallen. Nu is hij dus 180 graden gedraaid.

Grote vraag is wat dit betekent voor de diplomatieke verhoudingen. De Verenigde Staten zoeken en krijgen inmiddels steun van andere Westerse landen. Minister Blok schreef vanmiddag aan de Tweede Kamer dat het Kabinet het waarschijnlijk acht dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de gifgasaanval.

De enige de-escalerende optie is dat 1 van beiden, Trump óf Putin, gas terug neemt. Maar dat is niet de stijl van beide wereldleiders, legt Helga Salemon, Ruslanddeskundige uit. “Poetin heeft zijn reputatie verbonden aan het laten zien dat hij een sterke man is. Trump is misschien minstens zo gevaarlijk als Poetin, want hij is een ongeleid projectiel." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.