De Syrische vluchteling Wael Al Saleh komt uit Douma en zag met lede ogen aan hoe zijn stad werd getroffen door een mogelijke gifgasaanval van het Syrische regime van Assad. "De vergeldingsactie van de VS, Frankrijk en Groot-Britannië zal Assad niet stoppen en haalt dus niks uit."

"Het is regelrechte horror. Ik kan niet eens huilen en voorstellen wat er precies gebeurd is. Bijna de hele wereld vecht in Syrië. Burgers worden gedood, en landen testen hun nieuwe wapens. We zijn speelgoed voor hen. Dat maakt mij verdrietig. Het regime van Assad heeft ruim de tijd gehad om zich voor te bereiden op de bombardementen en om de militaire locaties te evacueren. Vandaag heeft Assad een demonstratie tegen de Amerikanen op poten gezet om te vieren dat ze de aanval van de Amerikanen hebben overleefd. De inwoners hebben geen kans om de wreedheden van Assad te stoppen."

Al Saleh vergelijkt de aanval van de Amerikanen met de tijd dat Obama nog president van Amerika was. "Ik had een soortgelijke reactie verwacht. Toen Obama probeerde de chemische wapens in 2013 van Assad af te pakken, na de chemische aanval van toen, veranderde er ook niks. De wapens werden afgenomen, maar Assad kon gewoon verder gaan met het maken van chemische wapens. We weten niets eens of de Amerikanen alle wapens hebben gevonden."

'Precisiebombardementen om gas goed te verspreiden'

Voor Weal Al Saleh staat vast dat het regime van Assad gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. Hij staat in  nauw contact met familie en vrienden die nog in Douma wonen en hoort verschrikkelijke verhalen. "Een aantal vrienden heeft de aanval niet overleefd. Een groep mensen zat diep onder de grond in een schuilkelder. Het regime heeft precisiebombardementen uitgevoerd op een bepaald deel van het gebouw. Het gas heeft zich via de ventilatiekanalen verspreid. Er ontstond paniek en de mensen probeerden te vluchten naar het dak van het gebouw, maar de trappen van het appartement lagen al snel vol met lijken. De dode lichamen hadden wit schuim om hun mond. Een duidelijk teken dat er gebruik is gemaakt van chemische wapens. Enkelen konden zich in veiligheid brengen."

Syrië is een militair land geworden

Al Saleh hoopt dat de oorlog in Syrië snel stopt. "We hebben in ons land meer dan zeven militaire basissen van verschillende landen. Syrië is een militair land geworden. Er wonen geen burgers meer, maar alleen militairen. Zowel Rusland als Amerika moeten zich terugtrekken uit de oorlog in Syrië. Alleen dan wordt het beter. Assad zal alleen verdwijnen als de Russen stoppen met hun steun aan het regime. Assad blijft machtig, omdat Rusland en Iran hem steunen. 

LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.