Na een jarenlange strijd die zich letterlijk verplaatste van straat naar straat is het verzet in Aleppo deze week definitief gebroken. Afgelopen dinsdag vielen ook de laatste wijken in handen van het regime van president Assad, met steun uit de hoek van Rusland en Iran.

Er kwam een staakt-het-vuren en de rebellen werd een veilige aftocht beloofd. Een belofte die binnen enkele uren werd gebroken. Terwijl de voorbereidingen nog werden getroffen voor de evacuatie vlogen er alweer kogels door de lucht. De betrokken partijen gaven elkaar de schuld. 

Wat de situatie nu precies is in Aleppo blijft onduidelijk. Mogelijk zijn er nog steeds zo’n 50.000 burgers achtergebleven in het verscheurde oosten van de stad. Volgens de VN hebben troepen van Assad zeker 82 burgers gedood in de heroverde wijken, onder wie dertien kinderen. Het regime ontkent deze berichten. 

De evacuatie, die plaatsvindt onder het toezicht van hulporganisatie het Rode Kruis, is vandaag weer op gang gekomen volgens een woordvoerder van de Syrische regering. Hoe gaat het verder in Syrië nu het belangrijkste bolwerk van de oppositie is gevallen?  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.