Nooit eerder lukte het, een Amerikaanse en Noord-Koreaanse president gezamenlijk aan de onderhandelingstafel. Tot vandaag in Singapore, waar Donald Trump na een akkoord met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un sprak van een belangrijke gebeurtenis op een ‘historische dag.’ Maar wat voor impact heeft de top daadwerkelijk en wie zijn de winnaars?

De Nederlandse zakenman Paul Tjia kwam 12 jaar geleden voor het eerst in Noord-Korea. Hij deed onderzoek naar de mogelijkheden om software te laten ontwikkelen in Noord-Korea en tegenwoordig reist hij regelmatig af naar het land voor werkbezoeken. “Kim is klaar met zijn militaire programma en wil zich meer op de economie gaan richten. Ik hoop dat er op termijn meer economische veranderingen doorgang kunnen vinden”, aldus Tjia. 

Signaal aan de wereld

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is er druk mee deze dagen. Hij ziet de ontmoeting tussen Trump en Kim als een beginpunt voor betere betrekkingen. “Maar er is geen overeenkomst, alleen een voornemen om te gaan onderhandelen”, stelt hij. Er zullen lange en ingewikkelde onderhandelingen aan te pas moeten komen die misschien gaan leiden tot een verbetering van de relaties, stelt Hammelburg.

Naast een ontmanteling van het nucleaire programma is het voor Amerika minstens zo belangrijk om de stoffelijke resten van gesneuvelde Amerikaanse soldaten in Noord-Korea op te sporen en terug te brengen. Volgens Hammelburg kan dat een belangrijke rol spelen in goede betrekkingen tussen de twee landen. “Dat ligt ongelofelijk gevoelig in Amerika. In de ontspanningspolitiek met Vietnam heeft het opsporen van stoffelijke resten destijds ook enorm geholpen.”

Winnen of verliezen

Volgens Paul Tjia is Noord-Korea de grote winnaar van de top. Voor het eerst in de geschiedenis van het land worden ze als gelijkwaardige partij gezien. “Maar ook Zuid-Korea heeft er baat bij. Bedrijven uit Zuid-Korea zijn bijna opgewonden om weer zaken te doen met Noord-Korea”, aldus Tjia.  

“Trump kennende zal hij zeggen: ‘dit gaat over mij. Ik ben de grote held van dit verhaal en zonder mij zou dit nooit gelukt zijn.' In alle eerlijkheid is dat ook zo want Trump heeft het initiatief genomen”, stelt Hammelburg. Toen de top echter mis leek te lopen was het de Zuid-Koreaanse president Moon die de ontmoeting weer op de rit kreeg. “Als er daarom ooit nog een nobelprijs voor de vrede wordt uitgedeeld moet die naar president Moon van Zuid-Korea gaan.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.