Hij wordt door Noord-Koreaanse media onthaald als dé grote winnaar van de topontmoeting met Donald Trump: Kim Jong-Un. Maar de meningen over welk land de winnaarstitel mag claimen, zijn verdeeld. Is het Noord-Korea, de Verenigde Staten of een onverwachte derde partij: China?

De Noord-Koreaanse staatsmedia zijn lyrisch over de ontmoeting in Singapore. Zo noemt de krant The Rodong Simmun het de “ontmoeting van de eeuw die een nieuw tijdperk inluidt”.

Sico van der Meer van het Clingendael Instituut is niet verrast door de positieve toon van het nieuws. “In Noord-Korea wordt de Kim-familie altijd als grote winnaar en als ultieme leider neergezet”, legt hij uit. Dat betekent volgens hem niet dat ze over de uitkomst van de ontmoeting liegen. “Ik denk dat Kim veel gewonnen heeft bij deze topontmoeting”.

Trump zelf lijkt ook een claim te leggen op de goede afloop van de topontmoeting: 

‘Einde militaire oefeningen enorme tegemoetkoming aan Noord-Korea’

Een van de redenen dat Noord-Korea als winnaar kan worden gezien, is dat Trump heeft toegezegd de Amerikaanse ‘war games’ te beëindigen. Deze militaire oefeningen, in samenwerking met Zuid-Korea, zijn altijd een pijnlijk punt geweest voor Kim, zo bericht CNN.

Trump beloofde het einde van de ‘war games’ in ruil voor de denuclearisatie van Noord-Korea. Volgens CNN is dit echter een “enorme tegemoetkoming naar Noord-Korea, nog vóór Kim überhaupt geverifieerde stappen heeft ondernomen met de denuclearisatie”.

China als de winnaar van de top

Trump hintte daarnaast dat er de mogelijkheid bestaat dat de 30.000 Amerikaanse soldaten die de ‘war games’ bij de grens van Noord-Korea uitvoeren, in de nabije toekomst eventueel naar huis kunnen terugkeren. Bonnie Glaser, directeur van het China Power Project, vertelt aan CNN dat dit een grote overwinning is voor het nabijgelegen land China.

Van der Meer begrijpt de analyse van het Amerikaanse medium wel. “De Amerikanen op die plek zijn lastig voor China. Er zijn al spanningen over de Zuid-Chinese zee en China verdenkt Amerika van spionage met radar apparatuur die daar staat”, legt hij uit. “Zonder zelf enige concessies te hoeven doen, worden die militaire oefeningen nu stopgezet.”

Winnaar onduidelijk, maar Zuid-Korea de verliezer?

Toch kunnen Noord-Korea en China allebei winpunten noteren, vindt Van der Meer. De enige die echt wordt benadeeld, lijkt Zuid-Korea te zijn. “Misschien zijn de verliezers hier wel Zuid-Korea. Die schijnen die oefeningen wel heel belangrijk te vinden”, zegt Van der Meer.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.