De Verenigde Staten stuiten op wereldwijde kritiek vanwege het strenge immigratiebeleid. Iedereen die nu illegaal Amerika binnenkomt, wordt als crimineel behandeld. Ook First Lady Melania Trump, die zich zelden tot nooit met de politiek bemoeit, uit haar ongenoegen.

Volgens de Amerikaanse First Lady is het scheiden van kinderen van ouders die gearresteerd worden omdat ze illegaal de Verenigde Staten waren binnengekomen ‘harteloos’. Dat heeft haar perschef Stephanie Grisham tegen nieuwszender CNN gezegd. 

Zerotolerancepolitiek: wat houdt dat in?

De opmerkingen van Melania Trump hebben betrekking op de fel omstreden 'zerotolerancepolitiek' gericht tegen illegale immigratie. Daarbij worden illegalen strafrechtelijk vervolgd en van hun kinderen gescheiden. Met andere woorden: iedereen die nu illegaal Amerika binnenkomt, wordt als crimineel behandeld.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions kondigde in mei het zerotolerancebeleid aan. “Als je illegaal de grens oversteekt, dan zullen wij je vervolgen”, zei hij toen. Het verharde beleid heeft er toe geleid dat in de afgelopen zes weken circa 2.000 kinderen van hun ouders zijn gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. 

Kinderen vastgehouden in kooien

Volgens persbureau AP worden honderden kinderen in het zuiden van Texas vastgehouden in kooien. Verslaggevers die de loods binnengingen, mochten niet met de gedetineerden spreken en geen foto’s maken. In één van de kooien zaten twintig kinderen. 

Het beleid leidt tot schrijnende situaties. Een immigrant uit Honduras moest haar baby afstaan aan grensbewakers, zegt een advocaat tegen CNN. “Ze gaf haar baby de borst toen de regering het kindje kwam afpakken. Toen ze zich verzette, werd ze gearresteerd.”

‘Democraten blokkeren herziening migratiewet’

Het beleid leidt tot een stortvloed aan kritiek van zowel Republikeinen als Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump schuift de schuld af op de Democraten. Dat de kinderen nu lijden, komt door de onderliggende wetgeving, zo stelt hij. De Democraten zouden een herziening van de migratiewet blokkeren.

Toch is dat feitelijk onjuist: illegalen die strafrechtelijk worden vervolgd is een nieuwe beleidsregel. De Amerikaanse president dringt aan op een verregaande hervorming van de immigratie.

Democraat Henry Cuellar zegt tegen CNN dat de schrijnende situatie al onder de regering van Barack Obama bestond. Als bewijs draagt Cuellar foto's aan uit 2014, waarop immigrantenkinderen in kooien te zien zijn.

Een land dat met hart bestuurt 

De uitspraken van Melania Trump zijn opvallend: ze bemoeit zich zelden of nooit met politiek. De first lady “haat het te zien dat kinderen van hun gezin worden gescheiden” en “hoopt dat beide kampen in het Congres een akkoord kunnen bereiken omtrent een succesvolle hervorming van de immigratie”, zo citeerde CNN haar communicatiedirectrice Stephanie Grisman. “Ze (de First Lady) denkt dat we een land nodig hebben dat alle wetten eerbiedigt, maar ook een land dat met hart bestuurt.”

De beelden die media hiervan hebben verspreid, hebben veel Amerikanen geschokt. Een voorganger van Melania, Laura Bush, noemde in The Washington Post het beleid “wreed, immoreel en hartverscheurend''. Laura Bush is de vrouw van de Republikein George Bush die van 2001 tot 2009 president was.

Verenigde Naties: ‘Stop onmiddellijk’

De Verenigde Naties willen dat de regering van Donald Trump onmiddellijk stopt met het scheiden van immigrantenkinderen van hun ouders. Zeid Ra'ad al-Hussein, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties noemde het Amerikaanse immigrantenbeleid "gewetenloos''.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.