Donald Trump wil naast de land-, zee- en luchtmacht een nieuwe militaire kracht oprichten: de Space Force. Deze ruimtemacht zou onder andere moeten zorgen voor Amerikaanse dominantie in de ruimte. Ruimterecht deskundige Tanja Masson denkt dat het "jaren gaat duren".

De buitenaardse operaties van de VS vallen nu nog onder de luchtmacht. De bedoeling is dat de Space Force naast de luchtmacht zal gaan werken. “Het is nog maar de vraag of dit grote veranderingen gaat meebrengen ten opzichte van de al bestaande space force binnen de luchtmacht”, legt Masson uit. “Ik vraag me af wat ervan terecht gaat komen.”  

‘De ruimte wordt steeds voller’

Niet alleen de Space Force is een nieuw in de ruimte. “Er hangen steeds meer objecten in de ruimte en het wordt steeds voller”, legt Masson uit. “Er zijn nu ook bedrijven die veel satellieten willen lanceren”.

 

De opkomende drukte in de ruimte roept bepaalde vragen op. Wat gaat waar hangen? “Daar heb je verkeersregels voor nodig, net als bij luchtverkeer”, vindt Masson.

Tegenstanders beroepen zich op ruimterecht

Trump heeft toestemming nodig van het Congres om zijn ruimteleger te bouwen. De vraag is of dit er door het Congres heen zal komen, want er zijn tegenstanders die bang zijn voor de militarisering van de ruimte. Zij beroepen zich op het Ruimteverdrag van 1967, dat onder meer door de VS is ondertekend.

 

Het verdrag is een basis voor het ruimterecht, waar bijvoorbeeld in is opgenomen dat andere planeten dan de aarde alleen voor vreedzame doeleinden mogen worden gebruikt. Tanja Masson, ruimterecht deskundige, merkt echter op dat het ruimterecht niet kan bepalen hoe een land het leger inricht. “Het ruimterecht regelt de relaties tussen activiteiten in de ruimte. Het geeft daar wel bepaalde regels voor, maar zo’n space force is niet verboden.”

 

Een van de regels van het ruimterecht is dat er geen massavernietigingswapens in de ruimte mogen worden geplaatst. “Maar er is nog helemaal niet gezegd of dat wel de doelstelling is van de Space Force”, zegt Masson.

Niet achterlopen op China of Rusland

De president wil het Pentagon instrueren om meteen te beginnen met het opzetten van deze zesde militaire macht. “Het is niet genoeg dat Amerika aanwezig is in de ruimte. Amerika moet domineren”, zegt de president tijdens een bijeenkomst met de Nationale Ruimteraad.

 

De Verenigde Staten, die van plan zijn opnieuw naar de maan te gaan en een missie naar Mars te ondernemen, moeten volgens Trump voorkomen dat ze achter gaat lopen op landen zoals China of Rusland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.