Veel mensen zijn nog aan het bijkomen van de vorige verkiezingsstrijd, maar toch moeten de Amerikanen zich alweer opmaken voor een nieuwe gang naar de stembus. Er wordt zelfs al weer volop campagne gevoerd, want over een half jaar zijn de Congresverkiezingen.

Ook al gaan deze verkiezingen op papier over het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Tweede Kamer) en de Senaat (vergelijkbaar met de Eerste Kamer), in de praktijk zijn alle ogen gericht op het Witte Huis en president Donald Trump. De kans is groot dat over zes maanden de politieke kaarten opnieuw geschud worden. 

Waar wordt er precies over gestemd? 

De Senaat telt in totaal honderd Senatoren, voor elke staat twee. Senatoren dienen een termijn van zes jaar. Om de twee jaar moet eenderde van de Senatoren zijn of haar zetel verdedigen. Dit jaar is dat op 6 november 2018. Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid van slechts één zetel in de Senaat. Steun van de Senaat is van groot belang voor de president, omdat Senatoren een stem hebben over bijvoorbeeld belangrijke benoemingen van de president en het uitvoeren van wetgeving.

Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 435 volksvertegenwoordigers. Amerikanen kiezen om de twee jaar een vertegenwoordiger voor hun eigen district. Op dit moment hebben de Republikeinen met 238 zetels hier nog een stevige meerderheid ten opzichte van de Democraten.

Gevolgen voor Trump

Zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen op dit moment nog een meerderheid, maar deze overmacht lijkt op losse schroeven te staan. Veel kiezers zien deze verkiezingen toch als een tussentijds oordeel over de zittende president. De waardering voor Trump (het zogenaamde approval rate) schommelt al maanden rond veertig procent. En dat is een slecht teken voor Trump. 

Voor de Republikeinen die verkiesbaar zijn, betekent het dat ze Trump niet altijd goed meer kunnen gebruiken in de campagne, of dat het zelfs tegen ze werkt. En dus zijn de Republikeinen druk bezig met het uitstippelen van nieuwe tactieken. Zo maakte het Republikeinse partijbestuur al 250 miljoen dollar beschikbaar om Republikeinse zetels te beschermen in staten waar de Democraten doorgaans de overhand hebben, zoals Californië en New York. 

Bewondering over deal Noord-Korea

Ondertussen ruiken de Democraten hun kans. Bij voorverkiezingen in Virginia en New Jersey wisten de Democraten de gouverneursposten voor zich te winnen dankzij kiezers die voorheen op de Republikeinen stemden.

Toch is het met Trump altijd maar de vraag hoe kiezers gaan reageren op zijn laatste politieke stappen. De economie trekt flink aan en velen spreken vol bewondering over zijn deal met Noord-Korea. Wat tegen hem kan zijn, is het Rusland-onderzoek van Robert Mueller dat nog in volle gang is en altijd op de loer ligt voor Trump. En dus kunnen de kaarten - ook tijdens de campagne nog - zo maar opnieuw worden geschud.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.