Russische infiltranten, een Amerikaanse handlanger en een president die steeds verder in de problemen komt. Het is geen Netflixserie, maar realiteit: Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft 13 Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd voor het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezing. Ze zouden daarbij zijn geholpen door een Amerikaan.

De beïnvloeding gebeurde door informatie die via sociale media onderdeel werd van de discussie in Amerika. Rusland had, naar aangenomen wordt, het doel om verwarring te zaaien tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016. Al in 2014 startte het project Lakhta. De Russen hadden daarvoor een budget van 1,25 miljoen om verwarring te zaaien. Toen de verkiezingen een nek aan nek race werden , zou er een campagne op gang gekomen zijn om Hillary te beschadigen. Dat was in het voordeel van Donald Trump. De vraag is of Trump daarvan op de hoogte was. Frans Verhagen, Amerika-kenner, laat daar geen twijfel over bestaan."Wat Mueller (speciaal aanklager) feilloos laat zien is dat die beinvloeding er was. Dat hadden de Amerikaanse inlichtingendiensen al gezien, maar Trump bleef ontkennen. Dat wordt nu wel heel lastig."

Onderzoek naar Trump

De aanklacht komt onderzoeker Mueller goed uit. Hij onderzoekt of Donald Trump contacten had met de Russen. Trump heeft altijd gezegd dat Russische inmenging een hoax was. Dat wordt nu lastiger. Bovendien kijkt speciaal aanklager Mueller niet alleen naar de vraag of Trump contacten met Russen had, hij onderzoekt ook of Trump zijn onderzoek gefrustreerd heeft. Verhagen: "Trump beschermde Michael Flynn, zijn veiligheidsadviseur die met de Russen te maken had, maar ontsloeg ook James Comey om redenen die te maken hadden met dit onderzoek. Het grote probleem voor Trump zit niet in deze aanklacht, maar het fundament voor het onderzoek is nu gelegd." Verhagen ziet nu voor het eerst dat Trump mogelijk het onderzoek  frustreerde.

Poetin

Het beïnvloedden van beleid in het buitenland past in de methode die Russen compromat noemen. Je hackt/zoekt naar informatie, verdraait die en plaatst het terug. Ook het chanteren van tegenstanders heet compromat. Poetin kent als geen ander deze technieken. Als oud geheim agent van de KGB is hij er groot geworden mee geworden. André Gerrits, hoogleraar universiteit Leiden, denk dat Poetin kijkt naar de langere termijn. "Of Trump chantabel was dat weten we niet, maar in de eerste opzet zijn de Russen geslaagd. Hillary is namelijk geen president geworden. Ik denk dat de Russen meer voelen voor Trump, omdat zijn stijl beter bij de Russische cultuur past. Poetin is een politicus van de langere termijn. De verkiezing van Trump heeft nog weinig opgeleverd, maar in het Kremlin zien ze liever Trump op langere termijn dan een democratische kandidaat."

De russen noemen het allemaal onzin. Iets wat president Trump ook lange tijd gezegd heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.