Het was gisteren in Parkland (Florida) opnieuw raak: de 19-jarige Nikolas Cruz opende het vuur op honderden scholieren waardoor er 17 doden vielen. Het is het zoveelste schietincident in Amerika: volgens website Gun Violence Archive zijn er alleen al dit jaar meer dan 1800 doden gevallen door wapengeweld. Het is het 19e schietincident op een school. En toch wordt er er geen halt geroepen aan het wapengeweld en Amerikanen lijken er steeds ongevoeliger voor te worden. 

Donald Trump, de Amerikaanse president, reageerde via Twitter op het nieuws. Het lijkt haast op een standaard opgestelde Tweet. Hij betuigt zijn medeleven met de families van de slachtoffers van de schietpartij in Florida. Amerikadeskundige Frans Verhagen: “Obama deed tenminste zijn best om regulering in te voeren, zodat niet iedereen zomaar een wapen kon kopen. Dat voorstel kwam er niet doorheen. Toen een jaar of vijf geleden 20 basisschoolkinderen van Sandy Hook overleden omdat een 20-jarige man het vuur op hen opende, veranderde er ook helemaal niets.”  

Training

De 17-jarige scholier Helen Queis is Nederlands, maar woont met haar ouders in Indiana, Amerika, waar ze naar een high-school gaat. Op haar school zijn alle leerlingen voorbereid op de komst van een binnendringer. Queis: “We krijgen vier á vijf keer per jaar een training. Dan krijgen we een berichtje op onze telefoon als waarschuwing en moeten we de deuren en ramen bedekken. Vervolgens moet je in een hoekje gaan zitten om zo min mogelijk op te vallen voor de schutter. Het hoort er bij, net als de brandoefening.” Hoewel Queis toch elke keer schrikt van het zoveelste schietincident op een school, voelt ze zich niet onveilig. “Je denkt gewoon dat het jou nooit overkomt, maar dat zullen deze leerlingen in Florida vast ook gedacht hebben.”

Frans Verhagen en Helen Queis bij Radio EenVandaag

NRA

Volgens Verhagen hebben daders van dit soort massaschietpartijen eenzelfde profiel: “Het zijn vaak eenlingen en hebben een psychische stoornis waar ze niet voor behandeld worden. Als het verkrijgen van een wapen dan zo makkelijk is, dan kun je natuurlijk voorspellen dat dit soort dingen gebeuren. Het is dan ook, helaas, zeker niet de laatste keer dat zo een schietincident voorkomt.”  Volgens Verhagen, zien Amerikanen moeilijk het verband tussen doden en wapens. “Als er niet meer dan vier doden vallen, telt het niet eens mee als massamoord. Een verbod op wapens is voor bijna iedereen een brug te ver. Het congres kan niks doen omdat ze onder controle worden gehouden door de zeer machtige lobby van The National Riffle Association. Die zeggen altijd na dit soort gebeurtenissen: ‘Guns don’t kill people, people kill people.’ ”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.