Gemiddeld vijf keer paar maand vindt er wel ergens een schietpartij plaats op een Amerikaanse school in de Verenigde Staten. De schietpartij op de Douglas High School in Parkland, Florida, is het meest recente voorbeeld in de lange lijst van deze 'mass school shootings'. Sommige ouders zijn zo wanhopig dat ze hun kinderen niet meer onbeschermd naar school durven te sturen. En daar spelen veel ondernemers slim op in.

Inmiddels is er een hele industrie ontstaan rondom kogelwerende spullen. Zo zijn er onder andere kogelwerende rugzakken, schoolborden, dekens en zelfs baseball-caps te koop. Alles om de overlevingskans bij een massale schietpartij te vergroten. Na ieder bloedbad in VS stijgt verkoop van deze kogelwerende spullen. 

Lees ook

Een van die bedrijven is Hardwire LLC in Washington. Het bedrijf maakt al jarenlang kogelwerende spullen voor politiekorpsen en het Amerikaanse leger. Maar na de schietpartij op de Sandy Hook-bassischool in Newtown besloten ze dat ze meer wilde doen. En dus gingen ze op zoek naar manieren waarop mensen zich met hun materiaal kunnen beschermen. Sindsdien produceren ze op grote schaal kogelvrije platen die kinderen in hun rugtas kunnen stoppen. Maar ook kogelwerende whiteboards voor in klaslokalen. De whiteboards kunnen gebruikt worden tijdens de lessen maar als het nodig is kan de leraar ze van de muur trekken om als bescherming te gebruiken tegen een schutter. Na elke schietpartij stromen de bestellingen weer binnen. Ze maken de whiteboards nu ook voor kantoren en bars en restaurants. 

Oplossing voor keiharde realiteit

“Wat wij horen van onze klanten is dat ze zich toch sterker voelen staan op deze manier. Nu hebben we iets waar we onze geliefden mee kunnen beschermen vertellen ze aan mij, of om jezelf te beschermen in dit soort verschrikkelijke situaties. Het is denk ik ook gewoon de keiharde realiteit. We hebben nu eenmaal dit probleem in ons land en wij zijn met een deel van de oplossing gekomen,” vertelt directrice Emily Tunis. Na elke schietpartij stromen de bestellingen weer binnen. Inmiddels produceren ze de whiteboards nu ook voor kantoren en bars en restaurants.

Naast de kogelwerende producten zijn ook zogenaamde active shooter trainings enorm populair sinds de schietpartij in Florida. Adam Reed van de Pennsylvania State Police geeft dit soort trainingen om gewone Amerikanen voor te bereiden op een massaschietpartij. Hij geeft instructies wat te doen om je overlevingskansen te vergroten. “Wij adviseren drie dingen: ren, verstop je, vecht. Probeer altijd als eerste om weg te komen. Maar in sommige gevallen kun je niet anders dan je verstoppen. Dat betekent een deur barricaderen. Of bijvoorbeeld door jezelf in een kast op te sluiten.” Sinds de gebeurtenis in Florida ontvangt hij ontzettend veel aanvragen van scholen, musea, kerken en zelfs ziekenhuizen. “Sinds de schietpartij in Parkland hebben we al meer dan honderd trainingen gegeven.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.