Met nog 1 dag te gaan tot de presidentverkiezingen in Amerika is de spanning in de belangrijke swing state Florida om te snijden. De Democraten en Republikeinen staan daar lijnrecht tegenover elkaar tijdens de meest gepolariseerde campagne ooit.

Het is opvallend hoe koud en kil de sfeer is op een plek waar de zon bijna altijd schijnt: Florida, waar de race om het presidentschap inmiddels het kookpunt heeft bereikt. Bij een stembureau in een voorstad van Tampa staan voor- en tegenstanders naast elkaar campagne te voeren maar ze kunnen elkaars bloed wel drinken.

Uitgescholden, bedreigd en bespuugd

"Ik ben hier elke dag om kiezers te ontmoeten", vertelt Matt Tito, een Afghanistan-veteraan maar vooral Trump-aanhanger. Hij staat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bij het stembureau te flyeren. "Dit zijn de belangrijkste verkiezingen die we ooit hebben gehad." Hij heeft geen goed woord over voor de Democraten die slechts een paar meter achter hem staan.

"Sommigen spugen op me, ze verscheuren de flyers die ik geef, soms moet ik rennen voor mijn leven. Ik heb zelfs een keer honden achter me aan gehad. Het is belachelijk. Ze doen het niet omdat ik een slecht mens ben, maar omdat ik Republikein ben", verzucht Matt.

Matt Tito wordt aangevallen door Democraten
Bron: EenVandaag
Matt Tito wordt aangevallen door Democraten, zegt hij

Cruciale swing state

'As Florida goes, so goes the nation', luidt inmiddels een Amerikaans gezegde: wie in Florida wint, wint het Witte Huis. In Florida zijn veel kiesmannen te winnen, maar liefst 29 in totaal. De kiezers hier zijn niet alleen cruciaal, maar vooral ook onvoorspelbaar. En dus is het alle hens aan dek voor zowel Joe Biden als Donald Trump.

Allebei waren ze er dan ook veel te vinden. Waar Joe Biden in bijna alle andere staten al maanden met kop en schouders boven president Trump uitsteekt in de peilingen, is dat een heel ander verhaal in Florida. Het verschil tussen de twee kandidaten is hier nog geen procent.

Vrijwilliger Paige Tucker voor de Democratische partij in Florida kan niet begrijpen dat mensen nog eens op de zittende president stemmen. Wat Trump-aanhanger Matt Tito betreft, is het juist de enige goede optie.

Gespannen sfeer

Paige Tucker werkt als vrijwilliger voor de Democratische partij in Florida en ook zij heeft gemerkt hoe gespannen de sfeer is. "Ik ben nog net niet fysiek aangevallen maar ik word wel regelmatig uitgescholden. Ik neem het niet persoonlijk." Ze zegt dat ze niet kan begrijpen dat mensen op Trump stemmen. "Niet eens zo zeer om zijn beleid, maar vooral vanwege het mens dat hij is. Maar toch moet je ook deze mensen altijd met respect blijven behandelen en dat doe ik."

Als EenVandaag-verslaggevers Tom van 't Einde en Simone Tukker zelf aanwezig zijn bij een verkiezingsbijeenkomst van de Democratische partij in St. Pete zien ze ook met eigen ogen hoe beide partijen elkaar het leven zuur proberen te maken. Tot drie keer toe wordt de bijeenkomst verstoord door pro-life-activisten en Trump-aanhangers. Uiteindelijk moet er beveiliging aan te pas komen om de boel weer tot bedaren te brengen.

Lees ook

Aftellen tot de uitslag

Met nog een etmaal te gaan tot de stembureaus definitief openen, nemen ook de zenuwen toe. Paige Tucker is er nog niet gerust op. "Joe Biden was nooit mijn eerste keuze. Hij is niet de sterkste kandidaat ooit. Voor nu duim ik vooral dat ik niet weer dat gevoel van hopeloosheid moet meemaken in 2016."

Aan de Republikeinse kant is meer zelfvertrouwen te merken: "President Trump is het beste wat ons ooit is overkomen. De peilingen zaten ernaast in 2016, dus dat zal nu ook wel weer het geval zijn", glimlacht Matt.

Uitlegvideo: Waarom je ook zonder de meeste stemmen president van de VS kan worden

3 miljoen stemmen. Dat was in 2016 het verschil in de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In Trumps nadeel, maar tóch werd hij president. Hoe kan dat? En kan zoiets dit jaar weer gebeuren? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.