Zijn hele leven stemde hij op Democraten, maar 4 jaar geleden koos hij toch voor Donald Trump: garnalenvisser Acy Cooper. In 2016 had hij nog twijfels, maar vandaag is hij zeker van zijn zaak: de president krijgt zijn stem opnieuw.

In het najaar van 2016 spraken verslaggevers Tom van 't Einde en Simone Tukker Acy Cooper voor het eerst. Donald Trump was toen net uitgeroepen tot de Republikeinse kandidaat, maar niemand verwachtte toen nog dat hij het Witte Huis zou halen. In september 2016 leek Hillary Clinton nog de gedoodverfde winnaar.

Een simpele arbeider

Acy woont in het uiterste puntje van Louisiana. De bewoonde wereld is anderhalf uur verderop en Acy leeft van wat de zee hem brengt. Hij voelt zich meer thuis op het water dan op het land. Als garnalenvisser trekt hij er al zijn hele leven met een klein bootje op uit.

Samen met zijn twee zoons, die inmiddels een eigen boot hebben, vist hij 's nachts in de Golf van Mexico. Hij wordt er niet rijk van, maar dit is zijn leven en hij zou niets anders willen. "Je vindt niet snel mensen die lager in de onderklasse zitten dan ik", zegt Acy er zelf over. "Ik ben een simpele arbeider." En hij is er trots op.

Bekijk hier de tv-reportage.

'Ze beloven van alles'

Het vertrouwen in politici was hij in 2016 helemaal kwijt. Na een nacht vissen vertelde hij toen hoe zijn leven er na 40 jaar hard werken alleen maar slechter op was geworden. Hij verdiende amper nog iets aan zijn garnalen, omdat ze massaal uit China werden geïmporteerd. Acy maakte zich zorgen dat zijn zoons er niet meer van zouden kunnen rondkomen. "Dit is niet zomaar een baan, het is een manier van leven."

"Ze beloven van alles maar als ze eenmaal in het Witte Huis zitten, vergeten ze je. Ik neem dit jaar de gok en stem op Trump." En Acy Cooper bleek niet de enige die ontevreden was. Veel meer Amerikanen dachten er net zo over als hij. Ze worden later 'de vergeten middenklasse' genoemd en wonen in staten ver van de rijke kust, in het midden van de Verenigde Staten of juist aan de randen waar veel banen door vrijhandelsverdragen voorgoed waren verdwenen.

Lees ook

Alsof de tijd heeft stilgestaan

De afgelopen 4 jaar zijn roerige tijden geweest vol schandalen, een afzettingsprocedure, een economische crisis, rassenrellen en zelfs een pandemie. Het land is verdeelder dan ooit. Maar aan boord bij Acy is het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Hij vaart nog steeds met dezelfde oude boot die onvoorstelbaar veel herrie maakt als de motor wordt gestart. Het is een kwestie van wat draadjes aan elkaar verbinden en de Mississippi op. Pas als de boot midden op de rivier stilligt, is een gesprek mogelijk.

'Eigen volk eerst'

Acy grijnst en zegt meteen: "Ik stem weer op Trump. En dit keer vol overtuiging." Hij is blij dat Trump zich in zijn eerste termijn hard heeft gemaakt voor nieuwe handelsverdragen. Ook al is het leven er voor Acy niet beter op geworden, toch heeft hij hoop gekregen dat dat onder Trump alsnog gaat gebeuren.

"De Democraten hebben de president tegengewerkt. Maar als hij nog 4 jaar krijgt, kan hij veel bereiken." De keuze is voor Acy simpel: "We hebben een president nodig die voor ons opkomt. Eigen volk eerst, dat is alles wat ik wil en ik geloof dat Trump de juiste man is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.