Zeven op de tien mensen in ons land hopen dat Joe Biden president van Amerika wordt. Ondanks de gunstige peilingen voor Biden, verwachten meer mensen dat Trump wint. En dat heeft grote negatieve gevolgen voor de wereld, denken ze.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Biden ligt daarin duidelijk beter dan huidige president Donald Trump, maar lijkt niet de gedroomde kandidaat. "Alles beter dan Trump", is een veelgehoorde toelichting op de keuze voor Biden. En een ander over de Democraat: "Joe Biden is ook niet geschikt, maar blijkbaar is er behalve deze hoogbejaarde niemand die deze taak kan doen."

Ongeveer een kwart (21 procent) staat wel aan de kant van de huidige president en hoopt dat hij de verkiezingen wint. Trump krijgt vooral de voorkeur van huidige PVV- en FVD-aanhangers. Zij zien dat de Amerikaanse economie onder de president is gegroeid en dat hij de belangen van Amerikanen voorop zet.

Lees ook

Leugenaar, narcist en gevaarlijk

Biden wordt door ondervraagden omschreven als 'rustig', 'sociaal' en 'ervaren', maar ook woorden als 'saai', 'oud' en 'seniel' komen veel voor. Als mensen Trump moeten omschrijven, is de lading vrijwel alleen maar negatief. Hij is volgens mensen een 'leugenaar', een 'narcist', 'onbetrouwbaar' en 'gevaarlijk'.

De veiligheid, het klimaat, de wereldeconomie: volgens een meerderheid is de wereld op deze vlakken slechter af als Trump nog 4 jaar president blijft. Ook denkt ruim de helft (53 procent) dat een herverkiezing van Trump slecht is voor de relatie tussen Nederland en Amerika. Ook zou die uitslag een deuk in het imago van Amerika zijn: twee op de drie (64 procent) krijgen dan een slechter beeld van dat land.

Grootste groep verwacht herverkiezing Trump

Hoewel Biden volgens Amerikaanse peilers de grootste kans heeft om te winnen, is het volgens mensen allerminst zeker dat hij daadwerkelijk president wordt. 41 procent verwacht dat Trump net als in 2016 voor een verrassing zorgt.

Veel van deze mensen denken terug aan 2016, toen Trump ook onverwachts won. "Na 2016 kun je niks zinnigs meer zeggen over wie er gaat winnen. Het is gewoon afwachten", zegt een ondervraagde. Een ander verwacht dat Trump zijn macht als president zal inzetten om toch als winnaar uit de bus te komen: "Trump zal er alles aan doen om te profiteren van de chaos die straks komt. Ik verwacht dat Trump wint met behulp van juridische trucs en machtsmisbruik." 34 procent denkt dat Biden wint en een kwart (26 procent) weet niet welke kant het opgaat.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 2 tot en met 3 november 2020, deden 26.406 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.