Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, zou die onderscheiding liever niet gekregen hebben. "Als ik het over mocht doen, zou ik het weigeren. Het heeft me zoveel ellende opgeleverd."

Kroon ontving de onderscheiding in 2009 voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan. Hij was de eerste Nederlandse militair sinds 1946 die de hoogste militaire onderscheiding kreeg. "Ik zou nu nee zeggen als ik hem aangeboden kreeg. Mijn droom om bij het korps verder door te stromen, hield erdoor op", vertelt hij in de ZomerKever van EenVandaag.

"Als ik nu de Willems-Orde zou krijgen, zou ik nee zeggen", zegt Marco Kroon.

Een publiek figuur geworden

Kroon is sinds het ontvangen van de Willems-Orde meerdere keren negatief in het nieuws geweest. De aandacht voor zijn persoon heeft een grote wissel op hem getrokken en maakte hem ook kwetsbaar. "Ik ben een publiek figuur geworden, ik ben eigenlijk nooit alleen. Als ik wat ga eten met mijn vrouw komen mensen er gewoon bij zitten."

Kroon moest de laatste jaren meerdere keren voor de rechter verschijnen. In 2011 op verdenking van drugs en wapenhandel, dit jaar vanwege het vermeend uitdelen van een kopstoot aan een politieagent.

Geheime missie

In 2018 komt hij zelf naar buiten met een verhaal dat op zijn minst mysterieus te noemen is. Hij schrijft er een boek over. Tijdens een geheime missie in 2007 ergens in Afghanistan zegt hij ontvoerd, mishandeld en zelfs verkracht te zijn, door een man die volgens Kroon in dienst moet zijn geweest van een geheime dienst. "Ik kan dat laatste woord nog steeds niet zelf zeggen. Daarom wilde ik mijn verhaal ook opschrijven, zodat mijn kinderen het zouden lezen en begrijpen."

Lees ook

Kroon is de commandant van de missie, en besluit de hele zaak geheim te houden. Voor zijn ondergeschikten, maar ook voor zijn bazen in Den Haag. Hij besluit zijn ontvoerder op te sporen, en te arresteren. Maar, de arrestatie eindigt in een schietpartij. De man komt daarbij om het leven. "Iedereen doet daar spannend over, maar het is oorlog. Een jaar eerder heb ik die medaille verdiend door hetzelfde te doen."

Op de vlucht

Na zijn terugkeer in Nederland in 2007 opent Kroon een kroeg in Den Bosch. "Mijn vrouw begreep er niets van, maar ik kon niet vertellen waarom. Ik was op de vlucht. Ik schaamde me voor wat me was overkomen. Daarom ging ik ook enorm drinken. Ik was mijn eigen beste klant."

Die kroeg, Vinny's, wordt later het middelpunt wordt van een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie. Er zouden duistere zaken worden gedaan: drugshandel en wapenhandel.

'Het OM zag een verhaal'

In het onderzoek trekt het OM alle registers open: "Mijn telefoon werd getapt, mijn sms'jes werden gelezen, er was een inval bij mijn broer en één bij mijn ouders. Kroons advocaat Geert-Jan Knoops noemt het onderzoek buitenproportioneel.

Uiteindelijk volgt vrijspraak voor drugshandel, en een straf voor het bezit en doorgeven van enkele stroomstootwapens. "Maar dat waren als mobieltjes vermomde gadgets, ter bescherming van mijn vrouw achter de bar." Volgens Kroon is de zaak duidelijk: "Het OM zag een verhaal: 'From hero to zero'."

Wildplassen

In februari 2019 komt Kroon weer in aanraking met de wet. Hij wordt bekeurd voor wildplassen tijdens carnaval in Den Bosch. Omdat de agenten hem ervan beschuldigen een kopstoot te hebben uitgedeeld, brengt Kroon de nacht door in de cel. Defensie besluit Kroon te schorsen, hij mag voorlopig zijn uniform niet meer dragen. Zelf zegt hij filmbeelden van de aanhouding te hebben, gemaakt door zijn vrouw, die aantonen dat hij nooit een kopstoot uitdeelde. "Dat zou ik nooit doen. Van hulpverleners blijf je af."

Zo blijft het leven van Kroon een opeenvolging van affaires, die er zonder de Willems-Orde misschien nooit gekomen waren. Kroon realiseert zich dat hij de onderscheiding nu eenmaal heeft geaccepteerd. "Je neemt een beslissing, en maakt er dan het beste van."

Tv-reportage: Bekijk hier het volledige interview in de ZomerKever met Marco Kroon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.