Ze is de beste wielrenster van de wereld momenteel: Annemiek van Vleuten. Een fanclub wil ze niet en een manager ook niet, ze doet de dingen liever op haar eigen manier: "Ik ben niet de ideale topsporter."

"Zullen we het eens niet over die val hebben?" 'Het meisje van die val' is inmiddels bijna 37 en praat honderduit over nooit meer het meisje van die val zijn. Ze was te druk met winnen, sindsdien.

'Ik wil niet in dat hokje'

Wat ze ook al geen leuk gespreksonderwerp vindt: prestaties van het dameswielrennen vergelijken met die van de mannen. Of de oneerlijk verdeelde beloning die daar tegenover staat. Primeurtje: bij het na-Tourcriterium in Chaam rijden ze harder dan de mannen. Een typische wielertraditie, in de week na de Tour de France.

En bij de dames is het géén doorgestoken kaart, zegt ze, er staat niet vast wie er wint."Ik wil helemaal geen voorvechter zijn, ik wil niet in dat hokje. Ik wil dat topsport spektakel biedt, los van het man-vrouw zijn. Ik wil knallen", zegt ze.

Giro Rosa

Annemiek won afgelopen maand de zwaarste wielerwedstrijd voor dames, de Giro Rosa. Ze won eigenlijk alles de afgelopen jaren, meer dan Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel bij elkaar.

Ze komt net terug uit Tokio, om het parcours te verkennen van de olympische wegwedstrijd, de enige zo ongeveer die nog ontbreekt op haar erelijst.

Tv-reportage EenVandaag: Annemiek van Vleuten: nooit meer 'het meisje van de val'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.