Hij durfde te experimenteren: scheidend SP-voorzitter Ron Meyer kreeg daarmee veel kritiek, maar heeft geen spijt. Volgens hem moet de partij steeds de randen blijven opzoeken. "We zijn al jarenlang niet controversieel genoeg."

Ron Meyer kondigde in mei zijn afscheid als partijvoorzitter aan, nadat de SP drie verkiezingen op rij had verloren. De partij verloor in het Europees Parlement de twee zetels die ze hadden. Vooral de Europese verkiezing werden voor de SP een debacle.

'Geen spijt van Brusselmans-spotje'

Meyer en zijn campagneteam kregen vooral veel kritiek op een verkiezingsspotje, waarin de spot werd gedreven met PvdA-eurocommissaris Frans Timmermans (in het spotje 'Hans Brusselmans' geheten). Heeft Ron Meyer daarin gefaald als partijvoorzitter? "'Falen' is een groot woord", vindt hij. "Maar het heeft wel pijn gedaan. Je zet middelen in, je experimenteert, je durft controversieel te zijn. Soms is dat geslaagd en soms is dat minder geslaagd."

Op de vraag of dat dan geen heel duur experiment is, met nul zetels in het Europees Parlement, zegt Meyer: "Dat klopt, en daarom moeten we dat beter doen de volgende keer. Maar ik heb er geen spijt van, je moet leren van de dingen die je doet."

Lees ook

Scheidend SP-voorzitter Ron Meyer vindt dat zijn partij de laatste jaren 'te anoniem en te weinig controversieel' is geweest.

'SP is te anoniem'

Van Meyer mocht de partij wel weer eens controversieel zijn. "Het gaat erom dat we al jarenlang te anoniem zijn. We zijn een partij die mensen onvoldoende het gevoel geeft dat ze met ons de machtsverhoudingen kunnen veranderen. We zijn de afgelopen jaren te salonfähig geworden."

Moet de partij dan op deze voet verder, met spotjes die op of over de rand gaan? "Wat mij betreft wel", zegt Meyer.

Actievoerder Meyer liep vast in politiek

Meyer, die 4 jaar geleden met veel elan aantrad als partijvoorzitter van de SP, erkent dat 'de actievoerder Meyer' in botsing is gekomen met 'de politiek'. "Ik ben geen grotere fan geworden van het parlement, dat mag je wel stellen. Het parlement is teveel in zichzelf gekeerd. De SP-fractie misschien nog het minst, maar ik denk dat dat gevaar ook bij de SP-fractie aanwezig is."

"We moeten oppassen dat we de mensen niet wijs maken dat, als we er daar een kwartje ingooien, het wel geregeld zal worden, terwijl de economische macht ervoor zorgt dat het parlement slechts een zeer beperkte invloed heeft op de echte macht in het land. Dus in dat opzicht is die botsing er wel geweest, maar ik vind dat wel een gezonde botsing voor een socialist."

Tv-reportage: Ron Meyer: 'De SP is niet controversieel genoeg'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.