Televisierecensenten vergeleken hem al met Jeroen Pauw en volgens 'de Volkskrant' is hij een van mediatalenten van 2019. Renze Klamer vertelt over zijn turbulente jaar in onze 'ZomerKever'.

Met zijn 30 jaar is Renze Klamer een jonkie in televisiewereld, maar hij timmerde al flink aan de weg. Hij begon bij de EO, maar stapte in 2018 over naar BNNVARA. Daar kreeg hij de kans om een dagelijkse talkshow te presenteren op NPO 1 Extra: 'Na het Nieuws'.

'De nieuwe Jeroen Pauw'

De kijkcijfers bleven misschien wat uit, maar Klamer kreeg lovende kritieken. 'Klamer is absoluut een talent. Hij is rustig, intelligent en heeft een natuurlijk overwicht aan tafel', schrijft het AD. Ook werd hij vergeleken met Jeroen Pauw.

"Je wilt nooit iemand zijn die er al is. Maar als je dan toch met mensen moet worden vergeleken, dan maar met de Jeroen Pauws van deze wereld", zegt Klamer. "Ik vind het leuk om te doen wat ik doe, ik wil nieuwe programma's maken en veel interviews doen. Maar je bent altijd afhankelijk van mensen die je dat gunnen. Daar ben ik me wel heel bewust van."

'Ik voel me vrijer zonder dat stempeltje van de EO'

Klamer maakte een jaar geleden de, toch wel onverwachte, overstap naar BNNVARA. Zijn overstap komt op een moment dat hij zelf ook minder naar de kerk gaat. Maar toch is het zeker geen oorzaak-gevolg, zegt Klamer zelf. "Ik zit in een fase dat ik het fijn vind om van een afstand na te denken over het geloof, een soort heroriëntatie: wat geloof ik precies? Ik ben altijd wel een twijfelaar geweest. Ik ben nog steeds gelovig, ik geloof echt wel in God."

"Maar de hele manier van wat er in de kerk gebeurt en de vormen die in de loop der tijd zijn ontstaan, het kan ook fijn zijn om daar wat afstand van te nemen. Nu ik niet meer voor de EO werk, voel ik me iets vrijer zonder dat stempeltje, om die afstand te nemen", vertelt Klamer.

Bekijk hieronder de reportage met Renze Klamer:

Tv-reportage: Renze Klamer te gast in de ZomerKever van EenVandaag