Presentator Cornald Maas kijkt deze zomer terug op een dubbel jaar. Zijn droom werd werkelijkheid: Nederland won het Songfestival, maar hij kon er niet lang van genieten.

"Ik kwam op zondag terug uit Israël, ik was bekaf", blikt Cornald Maas terug. "En op maandag dacht ik: nu kan ik eindelijk een beetje onder de mensen komen en ervaren hoe zíj het ervaren hebben. Maar toen kreeg ik bericht uit Brabant dat mijn vader was overleden. Plots. Hartstilstand."

'Ik werd voor gek verklaard'

Zijn vader leefde altijd intensief mee in de periode van het Songfestival. "Hij stuurde me elke dag een app toen ik in Israël was. Ook op de dag van de finale. Toen zei hij: 'Ik weet zeker dat het goedkomt. Jou wordt het gegund vanwege je lange strijd'."

Maas werd naar eigen zeggen vaak voor gek verklaard omdat hij het Songfestival altijd trouw bleef. "Er zijn jaren geweest dat meer mensen naar Eigen Huis en Tuin keken dan naar de finale van het Songfestival. Ik werd voor gek verklaard omdat ik het nog steeds leuk vond."

Betere nummers

"Maar ik ben het blijven verdedigen. Ik heb altijd gezegd: het is en blijft een spannend evenement. We moeten beter ons best doen en betere nummers sturen."

De euforie van de Songfestivalwinst van dit jaar heeft Maas daarna niet meer ingehaald. "Dat had ik meteen moeten ervaren in de weken erna, en dat was niet zo."

Commentaarpositie

Inmiddels kijkt Maas al vooruit naar het Songfestival komend jaar. Over zijn rol is hij nog in gesprek. "Ik geloof niet dat ik de commentaarpositie wil verliezen. Daar ben ik toch het meest vrij en onafhankelijk in."

"Maar ik vind het wel leuk om mee te denken over de 'look and feel' van het programma: wat is het verhaal dat je gaat brengen."

'Laten zien waar Nederland goed in is'

Maas wil niet zeggen voor welke van de overgebleven steden hij een voorkeur heeft voor het Songfestival. "Kies je voor verleden en nostalgie, dan kies je voor Maastricht. Kies je voor openheid, het nieuwe Nederland en de toekomst: dan zit je in Rotterdam."

Maas hoopt dat het Songfestival laat zien waar Nederland goed in is. "En dan bepaald niet de folklore tulpen en klompen, maar schilderkunst, innovatie, design en dans."

Cornald Maas kijkt in de EenVandaag Zomerkever terug op het afgelopen jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.