Wielrenner Annemiek van Vleuten kwam dit weekend na een solo van ruim 100 kilometer als wereldkampioen over de finish. Razendknap, aangezien alleen op kop rijden drie keer zo zwaar is als het rijden in een peloton. Althans, dat zegt de kampioene zelf.

'Een monstersolo en een solo voor de eeuwigheid', zo werd de gouden race van Annemiek van Vleuten in de kranten beschreven. Meer dan 100 kilometer lang bleef ze de rest van de deelnemers voor. Bij het tv-programma Pauw blikte Van Vleuten terug op haar wereldtitel. Ze vertelde dat ze, vanwege haar lange solo, goed moest eten om haar energie op peil te houden. "In het peloton verbruik je veel minder energie. Als je alleen vooruit rijdt, tegen de wind in, dan verbruik ongeveer drie keer zoveel energie dan wanneer je in het peloton zit."

'In peloton verbruik je 80 procent minder energie'

Oud-wielrenner Maarten Tjallingii begrijpt goed waar Van Vleuten het over heeft. Hij merkte een groot verschil tussen het alleen op kop rijden en het fietsen in een peloton. "Je ziet het aan je vermogensmeter. Je kan daar goed aan zien dat je, vooral als je echt in de buik van het peloton zit, soms wel 80 procent minder vermogen gebruikt."

"Dat merkte ik ook als je op kop rijdt achter bijvoorbeeld een motor. Ik had daar tot wel een meter of tien profijt van", zegt Tjallingii.

Maarten Tjallingii
Bron: AFP
Maarten Tjallingii in de blauwe trui

Ook tijd om naar familie te zwaaien

Toch zag Tjallingii de momenten dat hij alleen vooruit reed ook zeker als een groot voordeel: "Ik merkte altijd dat ik er energie van kreeg. Ik zag mensen om mij heen waar ik me door kon laten afleiden van de pijn. Aan de ene kant reed ik mijn batterij leeg, maar ik had wel tijd om mijn eten te plannen en tijd om de mensen om heen te zien. Dan zag ik familie langs het parcours, dan kon ik even te zwaaien. En ik vond het heerlijk om met mijn gezicht in de wind te rijden"

In de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar de beste positie van wielrenners. Bert Blocken is hoogleraar en aerodynamica-expert aan de TU Eindhoven. Hij geeft Annemiek van Vleuten helemaal gelijk: "Als je het hebt over vermogen dan kun je, als je diep verscholen zit in het peloton, tot 6 keer minder energie verbruiken dan een renner die alleen rijdt. Als het peloton iets uitgerekt is dan gaat het naar factor drie."

Lees ook

Bijzonder dat je als renster solo vooruit kunt blijven

Blocken heeft een heldere verklaring voor dit fenomeen. "Als je in de buik van het peloton zit, heb heel veel renners voor je. Die schermen jou af van de wind. Als je 40 tot 50 km per uur fietst, dan is luchtweerstand de belangrijkste factor in de totale weerstand. Dat bepaalt ook de energie die je nodig hebt om vooruit te kunnen gaan."

Met al deze kennis wordt de eindeloos lange solo van Van Vleuten mogelijk nog indrukwekkender. Voor Blocken reden om zijn waardering uit te spreken voor de kersverse wereldkampioen: "Dit geeft aan hoe bijzonder het is dat je als ontsnapte renster, zoals Van Vleuten, ook vooruit kunt blijven. Ondanks het feit dat je een heel pakket rensters achter je aan hebt die je willen inhalen en die gemiddeld veel minder energie moeten verbruiken om jou in te halen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.