Drager van de Militaire Willems-Orde Marco Kroon mag bij Defensie blijven. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen hem en minister Ank Bijleveld gisteren over de commotie die er ontstond, nadat Kroon in januari met een verhaal naar buiten was gekomen over een incident in Afghanistan. 

Bij Defensie waren ze niet echt blij met alle rumoer de afgelopen tijd rond Marco Kroon. Hij zocht eerder dit jaar de publiciteit met een verhaal over een incident in Afghanistan waarbij de majoor in 2007 een Talibanstrijder zou hebben gedood, zonder dit te melden.

'Goed gesprek'

Onderzoek van het Openbaar Ministerie bood geen definitief uitsluitsel. Minister Ank Bijleveld en Kroon hebben woensdag met elkaar over deze en andere zaken gesproken, bevestigt een woordvoerder van Defensie een bericht in De Telegraaf.

Hij wil alleen kwijt dat het een 'goed gesprek' was. Kroon blijft op zijn huidige post bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Ook is hij volgende week aanwezig op het Binnenhof als vlieger Roy de Ruyter de Willems-Orde krijgt.

Veel commotie

Het verhaal van Kroon veroorzaakte veel commotie. Na zijn verklaring begin dit jaar werden uit veiligheidsoverwegingen commando's teruggehaald uit Afghanistan. Ook riep een aantal commando's Kroon op zich niet meer uit te laten in de media over de gebeurtenis in 2007.

Marco Kroon kreeg de Militaire Willems-Orde in 2009 voor zijn heldendaden in Afghanistan. Kroon leidde tijdens zijn geroemde missie een peloton commando's van maart tot augustus 2006, in de periode dat de Task Force Uruzgan werd opgebouwd. De oudste en hoogste Nederlandse ridderorde wordt verleend voor daden die getuigen van 'Moed, Beleid en Trouw'.

LEES OOK: