De vraag is of Marco Kroon is ontvoerd of niet en of hij daarna in Afghanistan een van die ontvoerders heeft doodgeschoten. Hij bracht het verhaal zelf naar buiten en vanaf het begin werd er al aan getwijfeld. Vandaag onthult de Volkskrant dat er zelfs binnen de top van Defensie grote twijfels bestaan over het verhaal van de gelauwerde militair.

Het is niet de eerste keer, al in 2010 kwam de held van Defensie in opspraak. Als cafébaas zou hij hebben gehandeld in verboden stroomstootwapens en hij werd zelfs beschuldigd van drugsbezit. Voor dat laatste is hij niet veroordeeld. Voor de wapens wel

Nu is hij dus opnieuw in opspraak door dit verhaal. Dat juist een van de twee militairen met de hoogste militaire onderscheiding nu weer in opspraak is, maakt het een pijnlijke zaak. Met name omdat Defensie Marco Kroon zo nadrukkelijk naar buiten toe heeft neergezet als held en uithangbord, komt het nu extra hard aan dat dit niet lijkt te kloppen.

Willemsorde ingenomen?

Kroon heeft een Willemsorde gekregen. In theorie kan die weer ingenomen worden bij oneervol ontslag of een gevangenisstraf van ten minste een jaar. Maar dat zal niet snel gebeuren. Zelfs als dit verhaal een grote leugen blijkt te zijn, zal het niet zover komen. Strafbaar of niet. 

Gevaar voor collega’s in Afghanistan?

Door de uitspraken van Marco Kroon vrezen collega’s die nog in Afghanistan werken wel voor hun leven. Juist omdat hij er collega’s mee in gevaar brengt, en het dus maar de vraag is of het klopt, is het onbegrijpelijk dat Marco Kroon deze uitspraken heeft gedaan. Bij het ministerie houden ze er daarom rekening mee dat hij last heeft van een posttraumatische stressstoornis.