Jenny Douwes werd 1,5 jaar geleden opeens bekend als de 'blokkeerfriezin' door haar rol bij de snelwegblokkade op de A7 tijdens de Sinterklaasintocht in Dokkum. Sindsdien heeft iedereen een mening over haar. Hoe gaat het nu met de alleenstaande moeder?

Het lijkt onmogelijk om níet iets van haar te vinden, zeker op sociale media. Jenny Douwes werd in één klap het gezicht van pro-Zwarte Piet-Friezen, een heldin voor velen in de zwartepietendiscussie. Volgende maand speelt het hoger beroep in de rechtszaak waarbij de blokkeerfriezin veroordeeld werd tot de maximale taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf voor haar rol in de zaak van de snelwegblokkade.

Discussie over traditie

Ze zegt nog altijd dat het een spontane actie was, haar Facebookbericht in aanloop naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum, bijna 2 jaar geleden. Zij en haar medestanders wilden de activisten die bij de intocht kwamen, tegenhouden. En zo geschiedde: de activisten moesten onder politiebegeleiding rechtsomkeert maken. Het blokkeren van de A7 werd de climax van wat inmiddels een traditie op zich lijkt: de jaarlijkse discussie over Zwarte Piet.

Douwes schoof ineens aan in talkshows. Maar ook bij Twan Huys wilde ze niet rechtstreeks in discussie met anti-Zwarte Piet-activisten. Dat werd een kleine media-rel. "Ik hou het altijd netjes hoor", zegt de goedlachse Douwes. "Het is allemaal niet zo zwart-wit. En een beetje humor soms zou wel helpen."

Lees ook

Mondig en koppig

Wat haar betreft kan het ook over iets anders gaan, dan wéér die blokkade. De Friese onderneemster neemt ons mee naar het dorp waar ze zo mondig werd, De Harkema in de Friese Wouden, helemaal in het oosten van haar provincie.

Het is een boerengemeente die na de oorlog dermate verwilderd was door armoede dat bestuurders hem zelfs wilden opheffen en de bewoners gedwongen wilden laten verhuizen. Die achtergrond zegt wel iets over haar koppigheid, ontdekte ze tijdens een zoektocht naar haar afkomst. "Door de woningnood hebben mijn opa en oma hebben nog in een kippenhok gewoond."

Politieke ambities

Jenny krijgt vaak vragen of ze de politiek in wil. "Voorlopig niet. Maar wellicht in de toekomst." Als ze zou moeten kiezen bij wie ze zich dan aansluit, dan zou ze voor een nieuwere partij gaan.

"Ik denk dat ik een van de vele mensen ben die het wel een beetje heeft gehad met de VVD en alle oorspronkelijke politieke partijen. Ik zou dan bijvoorbeeld eerder denken aan het Forum voor Democatie van Baudet." Maar hier is voorlopig nog geen sprake van. "Ik heb een heel mooi leven als ondernemer."

Tv-reportage EenVandaag: Blokkeerfriezin Jenny Douwes: 'Ik ben geen activiste, ik ben gewoon mondig'

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.