Nabestaanden van de ruim 1500 cold cases hebben een jaar na de doorbraak in de zaak Nicky Verstappen hoop dat de zaak van hun dierbare ook wordt opgelost. "Onbewust doet het je toch verlangen dat er ook zo’n dag voor ons gaat komen"

Eind augustus 2018 was daar ineens de doorbraak in de twintig jaar oude cold case van Nicky Verstappen. Er is een verdachte in beeld, de dan 55-jarige Jos B. Wicky van der Meijs, van wie de vader in 2002 werd doodgestoken door een onbekende, was 'ontzettend blij' voor de familie Verstappen. "Ik zat gewoon met tranen in mijn ogen. Ik was de hele dag echt van slag van blijdschap", vertelt ze. "Het was een complete ontlading toen ik hoorde dat er een verdachte was".

Lees ook

Een leven voor en na 2002

"Het leek zo lang ook onopgelost en uiteindelijk gebeurt daar toch ook wat", zegt Ali Speksnijder. Haar broer werd in augustus 2002 doodgeschoten door een onbekende schutter. De doorbraak in de zaak Verstappen zorgde voor nieuwe hoop bij haar, ook een jaar na dato nog. "Je hebt het gevoel dat je weer met z'n allen ergens voor gaat staan".

Cornelis werd doodgeschoten in zijn eigen supermarkt, een familiezaak die van vader op zoon is over gegaan. Pa Speksnijder stond achter in de winkel toen de schutter binnenkwam. "Mijn vader was er ook en die heeft zijn zoon dood zien gaan." Sindsdien is er een leven voor en na de moord. "Het is er altijd, en dan heb ik het niet alleen over mij maar ook over de rest van de familie. Mijn ouders en mijn zussen en dat is moeilijk."

Cornelis Speksnijder
Bron: EenVandaag
Cornelis Speksnijder werd doodgeschoten in zijn winkel in 2002. De dader ontkwam.

Hoop op wroeging dader

Nabestaanden in tientallen zaken hebben het afgelopen jaar aandacht gevraagd voor de onopgeloste moordzaken van hun geliefden. Ze organiseerden een stille tocht, lanceerden een petitie voor meer aandacht en recherchecapaciteit en schreven brieven gericht aan de zwijgende daders die het leven van hun dierbare namen.

Ali Speksnijder schreef een brief aan de schutter. "Ik heb nooit wat tegen hem kunnen zeggen", vertelt ze. "Ik hoop daarmee te bereiken dat ik aandacht krijg voor onze zaak maar ook voor al die andere onopgeloste moorden. Je hoopt gewoon dat er daders opstaan die wroeging krijgen van hun daad." Van der Meijs heeft het gevoel dat de moordenaar op een bepaald moment gaat vertellen dat hij het gedaan heeft. "Omdat ik geloof dat de moordenaar een hart heeft. Hij is net als ik een mens en daar speel ik op in. Ik voel dat hij het ook niet fijn vindt dat hij het gedaan heeft."

Als de moord op je broer of vader nooit wordt opgelost. Het verhaal van Ali en Wycke
info

Heeft u informatie? Bel de politie

Mensen kunnen informatie over onopgeloste misdrijven delen met de politie door te mailen met [email protected] of te bellen met de opsporingstiplijn 0800-6070.

'Aan de boom blijven schudden'

Een theorie die ondersteund wordt door onderzoek van Daan Annegarn, recherchekundige bij de Nationale Politie. Hij keek naar de opgeloste cold cases tussen 1995-2015 en zag dat de belangrijkste factor was dat de daders zijn gaan praten. "Het is niet alleen een aangrijpende gebeurtenis in het leven van de nabestaanden maar ook in het leven van de dader", vertelt Annegarn. "Daardoor zie je dat een keer in de twee jaar een dader naar het bureau komt en zegt 'ik heb iemand vermoord'."

Het heeft volgens de recherchekundige 'zeker zin' om aandacht te blijven vragen voor een zaak. "Omdat er veel getuigen zijn die van de dader hebben gehoord dat ze een moord heeft gepleegd. Daders hebben soms ook zelf wroeging, dus het is goed om dat aan te spreken", vertelt hij. "Je moet aan de boom blijven schudden."

'Als ik niets doe, weet ik zeker dat er niets gebeurt'

"Ik hoop met hart en ziel dat de zaak opgelost wordt", zegt Ali Speksnijder over de zaak van haar broer. Er zat korte tijd een jonge man vast, maar die werd vrijgelaten. "Zeker weten doe je het niet maar als ik niks doe weet ik ook zeker dat er niets gebeurt."

"Wij als nabestaanden zijn de enigen die een gezicht kunnen geven aan hen die zijn omgekomen door de hand van een ander", vertelt Wicky van der Meijs. "Ik vind gewoon dat je het niet mag vergeten. Dat er gewoon iemand vrij loopt die mijn vader, een goed mens die nog geen vlieg kwaad deed, het leven afgenomen heeft."

Advocaat Jos B.: hij is een doodnormale man

Er zijn 21 DNA-sporen van B. ontdekt op Nicky. Jos B. ontkent tot dusver alle betrokkenheid bij de verdwijning en dood van het jongetje. Hij heeft een verklaring afgelegd op papier, maar die ligt in een kluis. Volgens onderzoek van het Pieter Baan Centrum zijn er aanwijzingen voor pedofilie.

Maar volgens de advocaat van B., Gerald Roethof, zijn die alleen maar gebaseerd op een zedenzaak uit de jaren tachtig en is zijn cliënt een 'doodnormale man'. Op 27 augustus vindt een schouw plaats op de Brunssumerheide en is er ook een nieuwe pro-formazitting in de zaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.