Families van vermoorde Nederlanders doen een klemmend beroep op politie en justitie om meer werk te maken van het oplossen van hun cold case. Want welke zaak wordt opgepakt lijkt voor nabestaanden soms willekeur.

Morgen staat Jos B. opnieuw voor de rechter, omdat hij wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen. Door alle media-aandacht een van de bekendste cold cases van Nederland.

Meer dan duizend onopgeloste moordzaken

Wicky van der Meijs kreeg in 2002 te horen dat haar vader Martien was neergestoken in Hilversum. Hij overleed. Een dader is nooit gevonden. De zaak Martien van der Meijs is een van de meer dan duizend onopgeloste moordzaken die er zijn, ook wel cold cases genoemd. Wicky heeft het boek nooit kunnen sluiten.

Toen er vorig jaar een doorbraak was in de zaak Nicky Verstappen, startte ze een petitie om politie en justitie op te roepen om meer werk te gaan maken van andere cold cases. Wicky van der Meijs: "Ik ben natuurlijk blij voor de familie van Nicky dat er eindelijk een verdachte in beeld is. Ik hoop dat ik die dag ooit nog beleven mag."

Nieuwe technieken geven hoop

Afgelopen maandag werden Wicky van der Meijs en andere nabestaanden uitgenodigd bij minister Grapperhaus van justitie voor een gesprek. Ze voelden zich daardoor erg gehoord. Nieuwe technieken zoals dna-onderzoek geven ook hoop voor de toekomst. Van der Meijs: "Er ligt ergens een jas van mijn vader met bloedsporen. Daar moeten toch dadersporen op te vinden zijn."

Tegelijkertijd maakt Wicky zich zorgen over de cold cases die nog op de stapel liggen. "Het lijkt wel Russische roulette welk volgend dossier heropend gaat worden."

Lees ook

Kijken waar de kansen liggen

Rechercheur Leo Simais is coördinator van het Haagse coldcaseteam. Daar heeft hij regelmatig contact met nabestaanden van cold cases. Hij begrijpt dat nabestaanden niets liever willen dan dat de zaak van hun geliefde weer heropend wordt. "Maar het is wel een feit, dat men keuzes moet maken. Ik ondersteun de oproep om meer aandacht, maar wij zijn ook gebonden aan beleid. We kunnen niet alles oplossen, hoe graag we dat ook willen."

"In Den Haag liggen er 110 cold cases op de plank", vertelt Simais. "Het is monnikenwerk. We bekijken ze allemaal: waar liggen de kansen. Zodra we denken dat er een kans ontstaat om de moordenaar te vinden, dan nemen we contact op met het OM en bespreken we of we de zaak moeten heropenen of niet."

Jarenlang contact met nabestaanden

Ondanks dat er lange tijd geen schot kan zitten in ook maar één van de cases, vindt Simais het wel dankbaar werk. "We hebben soms 10 á 20 jaar contact met nabestaanden, en als je die kunt vertellen dat je misschien antwoorden hebt, dan is het zeer dankbaar werk."

Op de vraag welke zaak is blijven hangen, heeft Simais een duidelijk antwoord: "Eigenlijk kun je veel beter vragen welke zaak niet is blijven hangen, want alles blijft je bij. Ik heb in bijna alle zaken contact met de nabestaanden en overal waar ik kom staat er op het dressoir een kaarsje te branden."

Wicky van der Meijs vertelt over haar missie om de moordenaar van haar vader te achterhalen en rechercheur Leo Simais vertelt over zijn werk in cold case zaken in Den Haag in Radio EenVandaag.

Rol van getuigen

Criminoloog en rechtspsycholoog Jasper van der Kemp vindt dat de politie een te beperkte capaciteit heeft voor het oplossen van cold cases. Hij zou graag zien dat de politie met een goed model komt voor nader onderzoek.

Van der Kemp: "De politie is erg bezig met digitaliseren. Ze hebben het natuurlijk ook over nieuwe technieken, maar forensische sporen zijn alleen interessant als het nieuwe inzichten geeft en dus nieuwe aanknopingspunten biedt. Onderzoek wijst uit dat tot nu toe bij cold cases de rol van getuigen groter is dan alleen maar forensische technieken."

Nabestaanden van slachtoffers van onopgeloste moordzaken roepen politie en justitie op om meer te doen voor het oplossen van hun cold case

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.