Nabestaanden van de ruim 1700 cold cases willen meer politieonderzoek naar de zaak van hun verloren dierbare. Daarom lopen ze vandaag mee in een stille tocht in Almere.

Politiechef Aart Garssen is portefeuillehouder cold cases, onopgeloste zaken waarop een gevangenisstraf van minimaal 12 jaar staat en veelal gaan over moord- en doodslag. De laatste jaren werden verschillende grote cold cases opgelost na nieuw onderzoek. Eén tip kan al genoeg zijn om een zaak te heropenen.

Lees ook

Mond open doen

Daarom is het volgens de politiechef belangrijk dat mensen met informatie over cold cases zich melden. "Er lopen minstens 800 mensen rond die kennis hebben om een feit op te lossen", zegt hij. De politie wil deze mensen bewegen te gaan praten, bij hen of bij Meld Misdaad Anoniem. "Ook de zaak van Nicky Verstappen was ooit onopgelost", zegt Garssen.

"Bij hot cases hebben we last van de tijd, bij cold cases hebben we er profijt van", zegt Garssen. Sinds enkele jaren wordt de cold case-kalender verstrekt met daarop elke week aandacht voor een oude zaak. "We hebben ze uitgedeeld in gevangenissen en dit jaar ook voor het eerst in TBS-klinieken", vertelt Garssen. "Soms krijgen mensen wroeging."

Nieuwe technieken

De zaken van Marianne Vaatstra en Milica van Doorn werden opgelost dankzij wetgeving voor DNA-verwantschapsonderzoek. "Daar is Nederland bijzonder in", zegt Garssen.

Door nieuwe DNA technieken is het mogelijk om uit minieme sporen een profiel te halen. "Vroeger hadden we een druppel bloed nodig ter grootte van vijf eurocent," zegt Garssen. "Sporen van vroeger kunnen we opnieuw voorleggen aan het NFI."

Niet loslaten

Volgens de politiechef is het 'onmogelijk' om iedere zaak opnieuw te onderzoeken. Hoewel hij de wens van de nabestaanden voor meer rechercheurs om onderzoek te doen, begrijpt. "Voor elk onderwerp zouden we wel meer capaciteit willen", zegt Garssen. "Ik kan niet 20 mensen laten rechercheren als er geen aanknopingspunten zijn."

"Ik beloof niet dat we elke cold case oplossen. Ik beloof wel dat we niet loslaten", zegt Garssen.

Er zijn in Nederland ruim 1700 cold cases: zaken waarbij de dader nooit gevonden is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.