Vier partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een landelijk coldcaseteam. Nu wordt lokaal bepaald welke oude moordzaak nog een keer bekeken wordt. Onwenselijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuijken: "Dit moet landelijk aangestuurd worden."

Een van de bijna 1800 cold cases in Nederland, is die van Patrick van der Bolt. Hij werd op Tweede Kerstdag 2002 vermoord. Er was een verdachte, maar het DNA kwam niet overeen met het DNA op de moordplek.

Moeilijk te verkroppen

Uiteindelijk viel het hele onderzoek stil. Voor zijn broer Ron is dat nog steeds heel moeilijk te verkroppen. "Er lopen nog steeds zoveel mensen vrij rond die een heel zwaar misdrijf op hun geweten hebben, dat is wat er aan de hand is. Ik vind bijna 1800 van dit soort zaken echt heel veel."

De familie van Patrick had ook nog eens de pech dat er in het district waar hij woonde nauwelijks rechercheurs beschikbaar waren. "Op dat moment was er maar één cold case-rechercheur beschikbaar voor alle zaken in die regio. In Amsterdam waren dat er 40, dat verschil is heel groot. Met één man kun je niet heel veel doen natuurlijk."

Patrick van der Bolt
Bron: Politie.nl
Patrick van der Bolt

Regionale verschillen

Per district wordt op dit moment bepaald welke zaken kansrijk zijn en nader onder de loep moeten worden genomen. Maar het aantal cold case-rechercheurs dat beschikbaar is, verschilt enorm.

Daarom pleiten VVD, SP, PvdA en PVV nu voor de komst van een landelijk cold-case team. Kuijken: "Het moet niet lokaal bepaald worden of een zaak weer onderzocht wordt. Die regionale verschillen zijn ook niet goed."

info

De cijfers

Er zijn op dit moment 1774 cold cases; dossiers van onopgeloste misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer. In ongeveer 1000 van deze zaken gaat om moord. Een aantal van de zaken staat op de website van de politie.

Nicky Verstappen

Media-aandacht is ook vaak een belangrijke factor of een cold case verder onderzocht wordt. Zo werd in de zaak van Nicky Verstappen 5 jaar lang door een enorm rechercheteam onderzoek gedaan.

Kuijken: "Peter R. de Vries heeft geweldig werk gedaan in die zaak, maar het moet daar natuurlijk niet van afhangen, of een zaak wel of geen aandacht krijgt. Dat kan beter door zo'n landelijk team bepaald worden. Ook bij vermissingen zou dat goed zijn om te doen."

Lees ook

'Er wordt niks gedaan nu'

Volgens Ron zou zo'n landelijk rechercheteam waar de helft van de Tweede Kamer nu om vraagt echt kunnen helpen. "Ik denk dat je veel zaken daar mee kunt oplossen, of in elk geval dat je veel verder komt. Dan kun je echt gaan afvinken, hier gaan we mee verder en hiermee niet."

Hij hoopt dat er ooit duidelijkheid komt over wat er met zijn broer is gebeurd en vooral wie het delict heeft gepleegd. "Er zijn in dit onderzoek nog talloze feiten die onderzocht kunnen worden. Maar er wordt niks mee gedaan, zero. Dat is heel frustrerend."

Universiteiten: studenten kunnen landelijk coldcaseteam helpen bij het oplossen van onopgeloste zaken

Studenten van verschillende universiteiten helpen al bijna 10 jaar bij het oplossen van cold cases. Met een frisse blik kijken ze naar vastgelopen misdaadonderzoeken. De universiteit vindt dat er een landelijk coldcaseteam moet komen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.