Meer dan 22 jaar na de dood van Nicky Verstappen heeft de rechter vandaag een uitspraak gedaan in de zaak tegen Jos B.. De rechtbank in Maastricht bepaalde dat hij 12,5 jaar de cel in moet.

Jos B. moet 12 jaar de gevangenis in voor van het ontvoeren en misbruiken van Nicky en 6 maanden voor het bezit van kinderporno. Het OM had 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Geen doodslag

"Opzettelijk iemand van de vrijheid beroven, met de dood tot gevolg", het is een van de vastgestelde misdrijven van Jos B. in de zaak Nicky Verstappen. "Dit was het lastigste punt om te bewijzen", vertelt emiritus hoogleraar Strafrecht Theo de Roos.

Geen doodslag dus, maar dat vindt De Roos niet verrassend: "Dit was het moeilijke punt, het is al heel wat dat seksueel misbruik bewezen wordt. Het gaat om seksueel misbruik, dus is er ook sprake van dwang. En dat er bij verstikking geen sporen achterblijven: ja, dat is een feit van algemene bekendheid", zo duidt De Roos de moeilijkheid met het bewijzen van doodslag.

Lees ook

Uitspraak via livestream

De uitspraak was voor heel Nederland te volgen via een livestream. Iets waar in de presentatie van de uitspraak rekening mee is gehouden volgens De Roos. Evenals met de lengte van de samenvatting van het vonnis, dat iets meer dan een uur in beslag nam en waarbij tot op detailniveau werd verteld over wat de rechtbank allemaal wel en niet bewezen achtte.

"Dat hebben de rechters bewust gedaan. Dat is ook niet ongebruikelijk in dit soort zedenzaken. Ze hebben echt de moeite genomen om dat echt uit te spreken en het geheel werd verspreid over de drie rechters. Dat houdt de aandacht van de volgers ook beter vast."

Hoger beroep 'kan redelijk snel gaan'

Naar aanleiding van het vonnis van vandaag zet Jos B. nu in op een hoger beroep. De Roos verwacht niet dat dit heel veel andere zaken aan het licht gaat brengen. "Er is al veel onderzoek gedaan, de verdediging zal er wel op hameren, maar er gaan weinig nieuwe dingen boven tafel komen. Ik verwacht dan ook dat dat (een nieuwe uitspraak in hoger beroep, red.) redelijk snel allemaal kan gaan."

Dan is er daarna nog de mogelijkheid tot cassatie, maar daarin zullen sowieso geen nieuwe feiten aan het licht komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.